burger

Учора була війна: що залишили за собою окупанти на щойно звільнених територіях

Опубліковано 18 Квітня 2022 року, о 21:05

Розтрощені й пограбовані будівлі, зруйнована інфраструктура, закатовані й вбиті мирні громадяни, сліди жахливого побутового дикунства – це все, чим запам’ятався прихід російської орди на територію Київської та Сумської областей.

Наразі їх мешканці поступово оговтуються від пекла окупації. Люди в один голос говорять: «ми увесь цей час ніби не жили, мозок відмовлявся сприймати все, що діялося у нас на очах». Але цифри – річ уперта.

Станом на 18 квітня

КИЇВЩИНА

За інформацією, яка надійшла від територіальних громад області, значних ушкоджень та руйнувань зазнали 1,9 тис. об’єктів. З них 546 знищені повністю, 1,3 тис. – пошкоджені. Серед них 28 багатоповерхових будинків, 441 приватна садиба, а також заклади: освіти – 8, охорони здоров’я – 4, культури – 8, спортивних – 2.

Рейтинг сумної статистики по житловому фонду наразі очолюють селища міського типу Бородянка й Макарів, а також села Святопетрівське, Мила, Загальці, Андріївка. По іншим об’єктам – Обуховичі, де окрім житла пошкоджені бібліотека й актова зала, та Катюжанка, де зруйнована та розграбована школа.

У Демидові внаслідок підриву дамби на річці Ірпінь відбулося підтоплення будинків. Слід уточнити, що підрахунки ще тривають і наведені цифри далеко не остаточні.

СУМЩИНА

Попередні підрахунки показали, що за час війни на території області зруйновані або пошкоджені близько тисячі об’єктів. Серед них:

  • житлового фонду – 638;
  • адміністративних будівель – 23;
  • закладів освіти – 24;
  • закладів охорони здоров’я – 18;
  • об’єктів життєзабезпечення – 23;
  • культури та спорту – 5;
  • промислових підприємств –21.

Окрім цього, на території області зруйновано або пошкоджено 364,6 км автомобільних доріг місцевого значення та 2 мости. На автомобільних дорогах державного значення – 5 мостів.

Найбільшої шкоди окупанти завдали Охтирській, Тростянецькій, Лебединській, Боромлянській, Великописарівській та Сумській територіальним громадам. За попередніми розрахунками, на відновлення критичної інфраструктури, транспортної мережі, будівель та інших об’єктів, незалежно від форми власності, необхідно понад 20 мільярдів гривень.

У публікації використані дані з офіційних Телеграм-каналів керівників Київської та Сумської військових адміністрацій.