burger

На лінії вогню: як живуть люди в місцях інтенсивних бойових дій

Опубліковано 19 Квітня 2022 року, о 19:46

«Трощать усе на своєму шляху. Тягнуть у таку ж безодню, з якої приїхали до нас на танках», – так охарактеризувала дії російських окупантів пані Марія з села Цупівка на Харківщині. Від її будинку до кордону з агресором – близько десяти кілометрів. Не менше від російської зброї потерпають її родичі з Луганщини. Люди тримаються на межі можливостей.

Станом на 19 квітня

Харківщина

З початку війни на території області вдалося порахувати понад 1,7 тис. пошкоджених або знищених багатоквартирних будинків. Крім цього, 57 медичних, 251 навчальний, 13 культурних закладів, 17 закладів соціального захисту та стільки ж промислових підприємств.

Нині без електроенергії в Харкові та області залишаються понад 100 тис. домівок, без газу – близько 80 тис. абонентів. Проблеми з водопостачанням відчули мешканці понад ста багатоповерхівок обласного центру, не враховуючи постраждалих і зруйнованих приватних будинків.

Люди не витримують. З початку російської агресії власні домівки покинули понад 1,3 млн мирних мешканців. При цьому слід розуміти, що з тимчасово окупованих територій надходить далеко не вся інформація.

Постраждала від російських снарядів культурна та історична спадщина міста. Всього близько 100 пам’яток культури та архітектури. Серед них –

Меморіальний комплекс «Дробицький яр», Українсько-Польський меморіал, залишки Ізюмської фортеці (1681 р.), бібліотека ім. Короленка – одне з найстаріших книгосховищ України та багато інших.

Оскільки бойові дії на території області тривають, навести повну і точну статистику щодо ситуації на непідконтрольних територіях наразі неможливо.

Луганщина

Сьогодні на Луганщині окупанти пошкодили високовольтну лінію електропередачі напругою 300 кВт. В результаті знеструмлені понад дві сотні населених пунктів. Світло зникло майже по всій області.

Без газу залишаються 37 населених пунктів: 29 повністю та 8 частково. Загалом понад 108 тис. абонентів. Основна причина зупинки газорозподільних станцій – пошкодження мереж та неможливість їх ремонту через активні бойові дії.

Проблеми з водопостачанням найбільше відчули на собі Рубіжне, Попасна, населені пункти Попаснянського районного водоканалу, частково Лисичанськ та Сєвєродонецьк.

Для окупанта немає нічого святого. Напередодні російські війська кілька разів обстрілювали Сєвєродонецький Свято-Христо-Різдвяний Кафедральний Собор. Всього пошкоджено 10 релігійних будівель. А сьогодні знищили базу олімпійської підготовки «Олімп» в Кремінній та будівлю обласного управління патрульної поліції в Лисичанську.

Загалом на Луганщині функціонують лише залишки інфраструктури. Підрахувати реальні руйнування і збитки поки що не видається можливим. Кількість населених пунктів без світла, води і газу щодня зростає.

У публікації використана інформація Департаменту масових комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації Харківської ОДА, а також офіційного Телеграм-каналу керівника Луганської військової адміністрації.