burger

Діти повернулися! – велика перемога людей у великій війні

Опубліковано 28 Квітня 2022 року, о 19:04

За час повномасштабного російського вторгнення з тимчасово окупованих територій України до росії насильницьким способом вивезли, за різними даними, тисячі українських дітей. І ось нам вперше вдалося повернути з так званої ДНР двох діток – Кіру Обединську та Іллю Матвієнка.Боротьбу за малих вели не лише їхні рідні, а й держава – Офіс Президента Володимира Зеленського та Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України на чолі з Віцепрем’єром Іриною Верещук.

Обоє малих були поранені, обоє – втратили батьків під час бомбардувань Маріуполя. Після трагедії дітей-сиріт вороги фактично вкрали та вивезли в лікарню Донецька, тож існував великий ризик, що їх відправлять в росію на всиновлення.

Ілля не ходить. У нього масоване поранення ноги.

Кіра

Кіра увесь час тримає дідуся за руку. Він сам досі не може повірити, що вдалося визволити онуку. Маленька Кіра пережила важкий досвід війни, який може витримати не кожен дорослий.

Вона з батьком після повномасштабного вторгнення намагалися вижити в Маріуполі. Але її тата – чемпіона України з водного поло Євгенія Обединського – вбили окупанти. Це трапилося на очах 12-річної дівчинки.

​Після цього Кіра разом з іншими дітьми й дорослими вибиралася зі зруйнованого міста пішки і підірвалася на розтяжці. Її тіло було посічене осколками. Вона вже не пам’ятає, як, але їх підібрала «попутка» і доправила до окупованого Мангуша. У тамтешній лікарні не могли витягнути осколки і дитину переправили до Донецька.

 Ілля

У Іллі – схожа історія. Він разом з мамоюНаталею втікали від бомбардувань Маріуполя. Потрапили під обстріл. Жінка отримала важке поранення голови, Іллі розірвало ногу. Попри біль, вона змогла дотягти 10-річного сина до будинку знайомих. Поранені, вони лежали обіймаючись на дивані, поки сусідка не зрозуміла, що у Наталі вже не б’ється серце…

​Російські військові переправили Іллю з Маріуполя в окупований Новоазовськ. А звідти – в Донецьк.

У бій за малих пішли старі

Боротьбу за повернення хлопчика почала бабуся – Олена Матвієнко – відтоді, як дізналася, що Ілля в лікарні так званої ДНР. За Кіру змагався дідусь Олександр Петрович. Місяць ці дві родини засинали і просиналися з думкою про те, як повернути дітей.

​Шлях бабусі Іллі був не легкий: Київ – Польща – Туреччина – москва. До України поверталися тим самим шляхом.

Врешті – вдома! В день повернення у Іллі був день народження. Йому виповнилося 10 років. Торта зі свічками у малого не було, проте було дещо значно важливіше: лікарі обстежили ногу хлопчика і з’ясували, що, не зважаючи на величезне ушкодження, він може рухати пальцями, а це свідчить, що після тривалого лікування Ілля зможе ходити.

До того ж, саме у цей день в лікарні «Охматдит» маленького іменинника провідавПрезидент країни Володимир Зеленський.

Кіра, повертаючись до України, весь час перепитувала дідуся, чи немає вибухів у Києві, чи не стріляють. Дитина надто настраждалася від війни. Олександр Петрович постійно запевнявдівчинку, що вона у безпеці. І – намагався не нагадувати про тата. Тіло його сина досі залишається під завалами у Маріуполі…

Повернення цих двох маленьких українців дає надію всім рідним та опікунам на те, що їхніх дітей рано чи пізно також вдасться повернути в Україну. І за це треба боротися

Боротьба за кожного українця до перемоги

Знайти та доправити додому цих двох дітей допомогла держава. Підключились Офіс Президента України та Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. Тривали переговори з москвою на найвищому рівні, до них залучалися посередники з інших країн… Ризики, що Кіру та Іллю відправлять в глибину росії і віддадуть на всиновлення як сиріт, постійно залишались надзвичайно високі.

«Минулої п’ятниці дітей мали вивезти у невідомому для нас напрямку і це було дужетривожно», – згадує Віцепрем’єр-міністр України Ірина Верещук.

​Посадовиця пояснює, що на користь спрацювали кілька факторів. Українська сторона знала, де фізично знаходяться діти. Родичі швидко оформили опікунство. На час воєнного стану процедуру максимально спростили і прискорили. Але найважливішим було те, що рідні були готові виїхати на окуповану територію ДНР і забрати дітей особисто.

За даними Ірини Верещук, озвученими нею в одному з нещодавніх інтерв’ю, окупанти вже викрали та вивезли у невідомому напрямку тисячі українських дітей.

«Це справжній кіднепінг! Про всі відомі нам випадки ми відразу повідомляємо міжнародні структури і намагаємося повернути дітей… Від ЮНІСЕФ та інших організацій вимагаємо дієвих кроків щодо вирішення проблеми повернення наших дітей в Україну», – повідомила Віцепрем’єр-міністр. 

Вона нагадала, що всі порушення норм міжнародного гуманітарного права, які стосуються дітей, увесь цей час, за можливості, фіксуютьсяукраїнською стороною, інформація передається до Міжнародного Комітету Червоного Хреста або ЮНІСЕФ. Ірина Верещук запевнила: країна бореться й буде боротися за кожного свого громадянина, за кожну дитину, яких силоміць вкрали та вивезли з України, до перемоги.