burger

Холодні підвали, брак продуктів, відсутність газу і світла: досвід окупації на Харківщині

Опубліковано 2 Травня 2022 року, о 18:42

Розбиті та пограбовані – так виглядають населені пункти Харківщини, звільнені нещодавно нашими захисниками від російської орди. В селищі Кутузівка, яке понад два місяці було окупованим, росіяни виганяли мирних мешканців з власних осель. Близько сотні громадян, більшість з яких літні люди та діти, увесь цей час жили у холодних підвалах – без світла, газу і продуктів харчування.

Станом на 02 травня

ХАРКІВЩИНА

Минулої доби жителів північних та східних районів Харкова, зокрема Салтівки, вкотре закликали без нагальної потреби не виходити з укриття. Навіть за відсутності повітряної тривоги.Артилерією та реактивними системами залпового вогню ворог обстрілював одразу декілька районів міста: вже згадану Салтівку, П’ятихатки та район аеропорту. Напередодні найбільше пожеж зафіксовано у Немишлянському районі міста, а також в області: в Ізюмському, Харківському, та Чугуївському районах.

З початку війни на території області зруйновано або частково пошкоджено близько 2,7 тис. багатоквартирних будинків. Серед інших об’єктів найбільші втрати несе освітня галузь – руйнувань зазнали 313 закладів. Постраждали також 57 медичних, 17 соціальних, 39 закладів культури, 18 промислових підприємств та 6 храмів.

Без електроенергії в області залишаються понад 200 тис. домівок у майже 250 населених пунктах. Без газопостачання – близько 90 тис.абонентів у понад 70 населених пунктах. Вода не подається до 42-х багатоповерхівок лише в Харкові. Це без урахування зруйнованих приватних будинків в селищах, порахувати які поки що немає можливості.

Зауважимо, що централізоване водопостачання залежить також від справності електромереж. Тому відновити його, як і житлово-комунальну інфраструктуру загалом, можна лише в комплексі.На жаль, така можливість через регулярні обстріли випадає вкрай рідко.

Через постійну небезпеку життю, зруйновані домівки та пошкоджену інфраструктуру власні домівки покинули понад 1,3 млн мешканців Харківщини.

Зобразити повну картину руйнувань житла та інфраструктури Харківщини наразі неможливо, оскільки бойові дії на території області тривають.У публікації використана інформація Департаменту масових комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації Харківської ОДА.