burger

Іспит для вчителя: як бути, коли мусили тікати від війни за кордон

Опубліковано 3 Травня 2022 року, о 13:34

З початком широкомасштабного вторгнення військ російської федерації чимало педагогічних працівників змушені були залишити місця постійного проживання й роботи та виїхати в інший регіон нашої держави або за кордон.

  1. Повертатися не можна залишатися

Де тут ставити кому? – це запитання сьогодні не дає спати тисячам українських викладачів. Адже до складної ситуації у прифронтових регіонах додалась інформація, яка поширюється останніми днями: начебто усіх вчителів у наказовій формі відкликають з-за кордону на їх робочі місця – інакше звільнення.

Приводом стала поява Постанови Кабінету Міністрів № 481 від 26.04.22 «Деякі питання організації роботи працівників суб’єктів господарювання державного сектору економіки на період воєнного стану».

В ній зокрема вказано, що «робота працівників, членів виконавчого органу та керівників суб’єктів господарювання за межами України допускається лише у разі службового відрядження, оформленого в установленому порядку».

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов на своїй сторінці у Фейсбук пояснив, що згадана постанова не стосується вчителів та вихователів. «Заклад освіти комунальної форми власності не є «суб’єктом господарювання державного сектору економіки, – написав він. – Дистанційно працювати вчителю з-за кордону можна, для цього не потрібно відрядження. Керівники закладів освіти та органів управління освітою, які вимагають від вчителів на цій підставі негайно повертатися в Україну, припиніть свавілля та знущання над вчителями!»

Більш докладні пояснення посадовець пообіцяв надати якнайшвидше. Тому слідкуйте за нашими публікаціями: ми ще обов’язково повернемося до цієї теми.

  1. Класна робота в евакуації: чи дозволене дистанційне викладання?

Міністерство освіти і науки України у своєму листі від 07.03.2022 р. N 1/3378-22 «Про практику застосування трудового законодавства у галузі освіти і науки під час дії правового режиму воєнного стану» роз’яснило, «що у випадку, якщо для працівників проїзд до робочого місця неможливий у зв’язку з об’єктивними причинами (небезпека, зупинений транспорт тощо), проте вони можуть виконувати роботу дистанційно (у тому числі із використанням доступних засобів зв’язку) – рекомендуємо видати наказ про запровадження у закладі освіти або науковій установі дистанційного режиму роботи».

Чинне законодавство не встановлює жодних обмежень щодо робочого місця працівника в умовах дистанційної роботи, у тому числі за межами території України.

  1. Як оплачується вимушена «відпустка» за кордоном?

Оплата праці усім працівникам (педагогічним, науково-педагогічним та іншим працівникам) закладів і установ освіти, навчання у яких призупинено, здійснюється в розмірі середньої заробітної плати, а тих педагогічних працівників, оплата праці яких здійснюється за тарифікацією, із розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації, з дотриманням при цьому умов чинного законодавства.

Тобто, фактично, керівники закладів освіти повинні виплачувати своїм працівникам 2/3 чи повну середню заробітну плату, особливо, якщо працівник працює очно або дистанційно.

При цьому МОН наголошує, що ухвалені управлінські рішення не можуть суперечити Конституції України та законам України, Кодексу законів про працю України та не повинні порушувати права громадян.