burger

Розруха, пожежі і десятки тисяч біженців: реалії прифронтової Миколаївщини

Опубліковано 6 Травня 2022 року, о 17:19

Розбиті будинки, зграї собак на вулицях, покинута птиця й худоба у вцілілих сараях та ще з десяток сміливців на все село, аби все це доглядати. Так виглядає звільнене селище на Миколаївщині.

Дуже літня бабуся-інвалід згадує, що була малою, коли повз її хату колись проходили німці. Але, каже вона, після них не було такої розрухи, як тепер після росіян.

Станом на 6 травня

МИКОЛАЇВЩИНА

На південному фронті російські війська продовжують обстрілювати населені пункти на лінії зіткнення. В тому числі ті, з яких їх витіснили Збройні Сили України. Пожежі, що виникають внаслідок ударів, знищують і без того пошкоджені обійстя.

Минулої доби окупанти гатили системами залпового вогню «Смерч» та завдали удару ракетою «Москіт». З початку вторгнення в області повністю знищено або частково пошкоджено 3,1 тис. цивільних об’єктів.

З них:

– житловий фонд – 2,2 тис.;

– медичні заклади – 29;

– освітні – 153;

– культурні – 73;

– промислові підприємства – 26;

– об’єкти життєзабезпечення: газо – 130, електро – 254, водо – 8, теплопостачання – 52;

– інші невійськові об’єкти – 163.

Наразі без блакитного палива в області залишаються майже 1,7 тис. споживачів. Електро-, водопостачання та водовідведення припинено в понад 90 населених пунктах Баштанського та Миколаївського районів.

Як уже повідомлялося, в результаті бойових дій пошкоджено водовід «Дніпро-Миколаїв», по якому вода надходить з р. Дніпро до Миколаєва. Тому технічну воду в місто постачають на понад сто точок, розташованих у різних районах. Питну беруть з діючих свердловин.

Від атак окупантів страждають не лише будинки та інфраструктура, а й мирні люди. В миколаївських лікарнях наразі перебувають понад півтори сотні пацієнтів з пораненнями. Майже 400 – у закладах тимчасового розміщення. Переважно це ті, хто втратили домівку.

З прифронтових населених пунктів проводиться добровільна евакуація. Власні помешкання вже покинули 21 тис. людей. Найбільше з Вознесенського, Баштанського та Миколаївського районів. Місцеві мешканці, у кого є можливість, перевозять найцінніші речі до родичів у більш безпечні регіони.

На окупованих територіях російські ставленики розкрадають запаси та резерви сільськогосподарських підприємств. Паралельно звинувачують українську владу у створенні гуманітарної катастрофи та імітують гуманне ставлення до цивільних, роздаючи продуктові набори та медикаменти.

У матеріалі використана інформація з офіційної Фейсбук-сторінки Миколаївської обласної державної адміністрації. Оскільки бойові дії на території області тривають, навести повну і точну статистику щодо ситуації на непідконтрольних територіях наразі неможливо.