burger

Обіцяють рублі і «добробут» – відбирають останнє: як «господарюють» окупанти та колаборанти

Опубліковано 9 Травня 2022 року, о 18:32

Ще від початку війни на сході України – з 2014 року – ми на власні очі бачимо варварський менталітет країни-загарбника. Із промислових міст-гігантів Донбасу вивозять все, що потрапить під руку. У 2022-му російський грабіж на державному рівні перемістився на південний схід та південь України.

Станом на 9 травня

ЗАПОРІЖЖЯ

Прифронтові населені пункти Запоріжжя: Оріхів, Пологи, Гуляйполе та інші – окупанти обстрілюють з мінометів, ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню. Тим часом на вже окупованих територіях крадуть зерно, трактори, комбайни, обладнання з заводів – все, що самі не можуть створити чи купити. У підприємців відбирають бізнес, у фермерів – добрива та дизпаливо, а у звичайних людей – можливість жити повноцінним життям.

Через пошкодження ліній, опор та обладнання без електропостачання на Запоріжжі нині перебувають понад 23 тис. абонентів у 82 населених пунктах. Лише за минулу добу без світла залишилися понад 1 тис. абонентів Пологівського району та близько 500 – Оріхівського.

Напередодні в одній з трансформаторних підстанцій Запоріжжя виникло пошкодження, в результаті якого були знеструмлені 100 домівок містян. На щастя, його було оперативно усунуто. А ось проводити аварійно-відновлювальні роботи в населених пунктах поблизу лінії фронту наразі неможливо – не дають регулярні обстріли.

Ситуація із газопостачанням без суттєвих змін. Блакитне паливо відсутнє у майже 69-ти тис. абонентів у 87-ми містах і селищах. Через пошкодження магістрального газопроводу на території Донецької області його подача зупинена у 48-ми населених пунктах Бердянського та Мелітопольського районів.

Робота аварійників загалом невдячна. Щойно вони щось відновлять, як російські снаряди знову все трощать. Напередодні у Оріхові відремонтували розподільні газопроводи. Через кілька діб окупанти їх знову пошкодили. Наступний етап робіт почнеться щойно закінчаться обстріли. Та чи надовго?

Як уже повідомлялося, не вселяє оптимізму і ситуація з водою. Наразі вона повністю відсутня у м. Гуляйполе, смт Степногірськ, а також – прилеглих селах Пологівського та Василівського районів. Через перебої з електроенергією не працює частина артезіанських свердловин у м. Пологи.

Внаслідок бойових дій пошкоджено каналізаційні очисні споруди, які приймають стоки м. Василівка та смт Степногірськ. Там повністю відсутній будь-який мобільний зв’язок та Інтернет.

Відтак, немає і достовірних даних про загальні руйнування житлового фонду. Відомо, що внаслідок останніх ворожих атак виникли пожежі у житловому секторі міст Пологи та Гуляйполе. Кількість та ступінь завданих ушкоджень уточнюється.

Загалом на окупованих територіях напружена гуманітарна обстановка. Люди страждають від нестачі ліків та не мають доступу до кваліфікованої медичної допомоги. У фермерів окупанти відбирають дизельне паливо, аміачну селітру та інші добрива. А у місцевих підприємців, які відмовляються від співпраці, – бізнес.

У Мелітополі співробітники деяких установ від початку окупації не отримують заробітну плату. Місцевий колаборант – псевдо-директор департаменту капітального будівництва та житлово-комунального господарства Олексій Тегімбаєв – обіцяв комунальникам розрахуватися рублями ще на початку травня. Натомість співробітникам видали лише вкрадені в України гуманітарні пайки.

У публікації використана інформація з офіційної Фейсбук-сторінки Запорізької обласної державної адміністрації та офіційного Телеграм-каналу керівника військової адміністрації. Оскільки бойові дії на території області тривають, навести повну і точну статистику щодо ситуації на непідконтрольних територіях наразі неможливо.