burger

Розбиті церкви, знищені будівлі та історичні пам’ятки – результат російської навали на Донбасі

Опубліковано 10 Травня 2022 року, о 19:54

Сіверськ – місто на Донеччині, розташоване майже за 40 кілометрів від Бахмута і трохи далі від Слов’янська. Раніше тут було тихо і затишно, та не зараз. Нові вирви від російських ракет і снарядів мало не щогодини з’являються на територіях більшості прифронтових населених пунктів. У епіцентрі «прильотів» – будинки мешканців, господарські споруди, об’єкти інфраструктури. Те, що не вціліло, – тепер купа каміння, цегли і шиферу.

Станом на 10 травня

ДОНЕЧЧИНА

За останню добу російські окупанти обстріляли 13 населених пунктів області. Руйнувань зазнали щонайменше 39 цивільних об’єктів. Серед них: житлові будинки, технікум, релігійна споруда, об’єкти життєзабезпечення.

Напередодні гатили по Маріуполю, Слов’янську, Краматорську, Авдіївці, Сіверську та ще по близько десяти населених пунктах, де не обійшлося без людських жертв. Зазнали пошкоджень: електрична підстанція, господарські споруди, гараж, будівлі сільськогосподарського підприємства та диспансерного відділення обласного протитуберкульозного диспансеру.

Від початку широкомасштабного вторгнення на Донеччині загинуло 345 мирних людей, поранено ще понад тисяча. Це без врахування жертв Маріуполя.

Російська армія зруйнувала і пошкодила майже 70 тис. будинків: понад 3 тис. багатоквартирних та 66 тис. приватних. Найбільшої розрухи окупанти завдали Маріуполю – 63,5 тис. будинків, Павлівці – 677, Степному – 365, Богоявленці – 215, Краматорську – 161 та Бахмуту – 185, а також Волновасі, яка знищена на 90 %.

Втрати інфраструктури складають:

– понад 30 об’єктів водопостачання (без води близько 40 населених пунктів);

– 30 об’єктів електропостачання (без електрики 253 населених пункти);

– 73 об’єкти газопостачання (33 населені пункти повністю без газу, ще 9 – частково);

– 87 культурних об’єктів (у тому числі 20 бібліотек, 6 музеїв і 4 пам’ятники історії Другої світової війни);

– 122 освітні заклади (у тому числі 55 дитсадків і 59 шкіл);

– 48 закладів охорони здоров’я;

– 8 котелень;

– 332 залізничні об’єкти;

– 22 мости.

​У Нью-Йорку на Донеччині пошкоджена обстрілами і пожежею історична пам’ятка, яка пережила дві світові війни. Це чотириповерховий паровий млин Петера Діка, який був побудований на Донбасі ще у 1903 році. Третю війну німецький спадок сходу України не пережив.

Найболючішою точкою області залишається Маріуполь. Попри те, що з «Азовсталі» нарешті вдалося вивезти всіх жінок та дітей, у самому місті ще залишається багато цивільного населення.

Тим часом у багатьох інших прифронтових населених пунктах Донеччини питання евакуації зрушило з місця. Жителі, які донедавна відмовлялися покидати зону бойових дій, нарешті погоджуються переїхати. Тож тепер автобуси, в тому числі з Сіверська, відходять повні. Щоправда, дуже бракує палива.

Без електроенергії наразі залишаються 253 населених пункти. Відповідні заявки на проведення відновлювальних робіт подані до штабу операції об’єднаних сил, Спільного центру з контролю та координації, та Управління цивільно-військового співробітництва. Але поки що дозволів від військових немає.

У публікації використана інформація з офіційної Фейсбук-сторінки Донецької обласної державної адміністрації та дані з Телеграм-каналу очільника Донецької ОВА. Оскільки бойові дії на території області тривають, навести повну і точну статистику щодо ситуації на непідконтрольних територіях наразі неможливо.