burger

Росіяни руйнують наші домівки – ми руйнуємо їхні плани: як стримує ворожу навалу Миколаївщина

Опубліковано 17 Травня 2022 року, о 18:27

Минулої доби центральний район Миколаєва російські окупанти обстріляли реактивними системами залпового вогню. Використовували заборонені міжнародними конвенціями касетні боєприпаси невибіркової дії. Також нанесли ракетний удар по морській інфраструктурі Очакова.

Так вони намагаються придушити тут опір та проукраїнські настрої: гатять здалеку і лише по цивільній інфраструктурі. Але звитяжні люди руйнують їхні плани.

Станом на 17 травня

Миколаївщина

В результаті останніх обстрілів поранення, на жаль, отримали 13 людей. Загалом в миколаївських лікарнях перебувають 177 пацієнтів, постраждалих від російської зброї. Були також пошкоджені зупинки громадського транспорту, розтрощені кілька приватних магазинів, торгівельний центр, автотранспорт та газогін. Чимало кластерних бомб не здетонували, тому їх ліквідацією наразі займаються фахівці ДСНС.

Крім цього, з початку російського вторгнення в області частково пошкоджено або повністю знищено 3,5 тис. цивільних об’єктів.

Серед них:

– житловий фонд – 2,4 тис.;

– медичні заклади – 31;

– навчальні – 183;

– заклади культури – 85;

– промислові підприємства – 32;

– об’єкти життєзабезпечення: газо – 142, електро – 283, водо – 16, теплопостачання – 53;

– інші не військові об’єкти – 197.

Незважаючи на постійні обстріли, в області намагаються не зволікати з відновленням газо- та електропостачання. Натепер без блакитного палива залишаються 3,5 тис. споживачів. Електро-, водопостачання та водовідведення припинено у 89-ти (4 – частково) населених пунктах Баштанського та Миколаївського районів.

Як уже повідомлялося, в результаті бойових дій було пошкоджено водовід «Дніпро-Миколаїв», який живив дніпровською водою обласний центр та інші населені пункти. Проблема гостро постала ще у середині квітня. Люди користувалися привізною або артезіанською. Відучора почали централізовану подачу з Південного Бугу. Фактично це технічна вода, яка не відповідає якості питної. Її подають за графіком, по кілька годин вранці й увечері.

Для тих, хто не зможе вкластися у ці часові межі, Департамент житлово-комунального господарства міськради створив онлайн-мапу, де вказані пункти розливу технічної та питної води. Дані оновлюються щодня. Крім того, відновити водопостачання планують за рахунок буріння свердловин та встановлення очисного обладнання. Для цього співробітники Держпродспоживслужби досліджують воду з альтернативних джерел.

Як і раніше, в області продовжується добровільна евакуація. Кількість тих, хто покинув власні домівки поволі зростає, бо немає іншого виходу. Жителі Миколаєва та області їдуть переважно до Паланки, Одеси та інших  населених пунктів. Загалом наразі евакуйовано 21,4 тис. людей. У закладах тимчасового розміщення перебувають 367 внутрішньо переміщених осіб.

У публікації використана інформація з офіційної Фейсбук-сторінки Миколаївської обласної державної адміністрації.