burger

Таксують на крадених автівках, полюють за людьми і вивозять зерно – як «господарюють» загарбники на окупованому Запоріжжі

Опубліковано 25 Травня 2022 року, о 18:34

Окупанти грабують Мелітопольський район. Сьогодні зранку в напрямку тимчасово окупованого Криму з міста виїхало 15 зерновозів. Звісно, не обійшлося без «допомоги» місцевих зрадників-колаборантів. Але виявляється, підзаробити на краденому хочуть не лише вони. У місті можна часто зустріти російських вояк, які таксують по місту на викрадених в українців і позначених буквою «Z» легковиках.

Станом на 25 травня

ЗАПОРІЖЖЯ

З початком повномасштабного російського вторгнення в Україну значна частина Запорізької області потрапила в окупацію. Інша – постійно зазнає обстрілів та атак. Ворог активно використовує авіацію, а сьогодні зранку запустив чотири крилаті ракети по обласному центру. Одну збила наша ППО, три потрапили по цивільних об’єктах у Шевченківському та Олександрівському районах. Вибухами пошкоджено щонайменше 62 будинки приватного сектору, торгівельний центр та інші споруди.

Це – наслідки лише одного дня. Житло, інфраструктура, об’єкти життєзабезпечення – все це ворог трощить без перестанку. Через пошкодження ліній, опор та обладнання без світла залишаються 24,1 тис. споживачів у 75 населених пунктах.

Минулої ночі вкотре були виведені з ладу електромережі Оріхівського районного відділення, що живлять с. Преображенка та частину м. Оріхів. Без електрики залишилися майже 3 тис. родин. Трохи раніше окупанти пошкодили відразу 3 високовольтні лінії на 35 кВ та 3 підстанції. Світло зникло у 17,3 тис. абонентів 11-ти населених пунктів. На щастя, ці аварії вдалося усунути вже до кінця доби. Але така нагода трапляється вкрай рідко. Ось уже тривалий час немає змоги відремонтувати мережі та обладнання у Гуляйпільському, Василівському, Пологівському та частково Оріхівському районах.

Внаслідок обстрілів пошкоджено розподільний газогін поблизу с. Преображенка. 848 сільських помешкань залишилися без блакитного палива. Наразі також відключені 48 населених пунктів Бердянського та Мелітопольського районів. Магістральний газопровід, по якому надходить блакитне паливо, пошкоджений на території Донецької області. Доступу до нього також немає уже тривалий час. Загалом через відсутність газу в області страждають 71,3 тис. абонентів у 89 населених пунктах.

Про ситуацію з водопостачанням та водовідведенням ми повідомляли раніше. Наразі вона без змін.

Натомість побільшало проблем зі зв’язком. Росіяни глушать його у Бердянську та майже на всій окупованій території. А ось у Мелітополі взагалі відключили. Пов’язано це з передислокацією їхньої військової техніки в напрямку Херсонської області. Крім того, встановили в місті додатковий блокпост, виставили автоматників та вибірково перевіряють авто.

Взагалі пересуватися по окупованим районам області стає дедалі складніше. І це є черговим порушенням прав людей. Російські загарбники навмисне перешкоджають вільному переміщенню, створюючи таким чином штучну гуманітарну кризу.

На загарбаних територіях окупаційні адміністрації намагаються запровадити «рублеву зону». Російськими грішми обіцяють видавати пенсії та соціальні виплати у кількох окупованих містах і селищах.

Колаборанти і зрадники допомагають окупантам також викрадати українських громадян. Особливо полюють за представниками легітимної влади, які відмовилися від співпраці.

У публікації використана інформація з офіційної Фейсбук-сторінки Запорізької обласної державної адміністрації. Оскільки бойові дії на території області тривають, навести повну і точну статистику щодо ситуації на непідконтрольних територіях наразі неможливо.