burger

Глибокий слід російської окупації: як оговтується від втрат та збитків зруйнована Харківщина

Опубліковано 26 Травня 2022 року, о 19:28

Минулої доби у Харкові було відносно тихо. Напередодні й сьогодні окупанти обстрілювали місто з артилерії, «Градами» і «Ураганами». Майже щоденно під вогнем: Лозова, Чугуїв, Дергачі, Золочів та Балаклія. Найгарячішим залишається Ізюмський напрямок. Повністю окуповані Вовчанський, Куп’янський та Борівський райони. Ворог відмовляється відкривати тут евакуаційні та гуманітарні коридори.

Станом на 26 травня

ХАРКІВЩИНА

Тим часом на звільнених територіях поступово налагоджується життя: відновлюється критична інфраструктура, електромережі, газогони та водогони. Щоб якнайшвидше повернути людям більш-менш комфортні умови проживання.

Величезних збитків агресор завдав водопровідному господарству Харкова. Внаслідок артилерійських та авіаударів повністю зруйновані водоводи загальною протяжністю 500 метрів, а також інші об’єкти постачання. Найбільше постраждали Північна Салтівка, ХТЗ, селища Жуковське та Горизонт, Олексіївський та Роганський житлові масиви. У трьох мікрорайонах Північної Салтівки водопостачання вже відновили, у решті роботи тривають. Найближчим часом вода надійде до 70-ти багатоповерхових будинків.

Село Мала Рогань – одне із перших звільнених селищ області, куди зайшли фахівці-енергетики. Після росіян тут залишилися розтрощені вщент залізобетонні опори та перебиті електродроти. На багатьох ділянках відновлювати все довелося майже з нуля. У Кулиничах, Елітному та Бражниках світло поступово з’являється. А у Вільхівці поки що збирають до купи розбиту електропідстанцію. Пришвидшити процес немає змоги, адже час від часу доводиться викликати саперів. Вони перевіряють наявність мін та боєприпасів вздовж ліній електропередачі.

Звільнена від окупантів Вільхівка Харківського району стала четвертим населеним пунктом області, де за справу взялися аварійники газової служби. Наразі тут тривають підготовчі роботи до пуску блакитного палива. А напередодні провели ремонт і заміну прострілених та зруйнованих газопроводів у будинках. Крім цього, ремонтно-відновлювальні роботи проведені в місті Дергачі. Там газ отримують ще декілька будинків. Загалом минулого тижня блакитне паливо вдалось повернути в 7,5 тис. домівок Харківської області.

Проте, газові комунікації ворог і надалі продовжує обстрілювати. Прямим влученням снаряду зруйнований ГРП в Чугуївському районі. Відключення вдалось уникнути. В Харківському районі під вогонь рашистів потрапив газопровід високого тиску. Без блакитного палива тимчасово залишилися 800 мешканців.

Зруйновані домівки, відсутність світла й газу змушують багатьох громадян шукати притулку в інших місцях. Одним з таких є Харківський метрополітен. Сюди час від часу приходять біженці й облаштовуються для подальшого проживання. Нещодавно з харківської підземки розселили 177людей. Їм надали інші тимчасові помешкання.

Вирішити проблему прихистку постраждалих харків’ян планують зведенням тимчасового житла. Але це, як планується, будуть не модульні вагончики, а капітальні будівлі.

У публікації використана інформація з офіційної Фейсбук-сторінки Харківської обласної державної адміністрації. Оскільки бойові дії на території області тривають, навести повну і точну статистику щодо ситуації на непідконтрольних територіях наразі неможливо.