burger

Підтримка громадян, які опинились в окупації, – один з пріоритетів діяльності Мінреінтеграції

Опубліковано 29 Травня 2022 року, о 18:43

Підтримка та захист співвітчизників, які опинилися на тимчасово окупованих чи фактично окупованих ворогом територіях, – один з ключових напрямків роботи Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій у нинішній воєнний час.

В окупованих містах і селах України залишилася велика кількість громадян, які через ті чи інші обставини не можуть покинути свої домівки.

Як допомогти людям організувати життєдіяльність у територіальних громадах в цих умовах? Мінреінтеграції розробило певний алгоритм дій для місцевої влади, розрахований на випадок блокади й тимчасової окупації.

На виконання розпорядження КМУ № 265-р від 1 квітня 2022 року інформація про стан справ на ТОТ щотижня оновлюється. Правове поле діяльності на ТОТ забезпечують дві робочі групи, які працюють над створенням юридичних підстав життєзабезпечення цих територій.

Перша робоча група опікується проблемними питаннями ЖКГ. 20 стейкголдерів охоплюють 4 підгрупи: енергетика, газ, теплопостачання, водопостачання.

Друга – займається проблемними питаннями органів місцевого самоврядування. 160 учасників у шести підгрупах визначили перелік діяльності, яка на ТОТ не буде порушенням українського законодавства.

Наразі обидві підгрупи підготували два законопроєкти: щодо змін до Кримінального кодексу України і щодо змін до профільного закону про ТОТ.