burger

Руйнування, провокації і залякування – що несуть російські снаряди на Донеччину

Опубліковано 30 Травня 2022 року, о 21:49

Днями у місті Лиман Донецької області російські окупанти розбомбили єдиний в Україні велокомплекс зі спеціалізованою трасою BMX. Їхнє бажання – будь-якою ціною посунути лінію фронту – натикається на шалений опір. Загарбники лютують. Б’ють по житловим будинкам, інфраструктурі, спортивним та культурним об’єктам.

Станом на 30 травня

ДОНЕЧЧИНА

Найбільш гаряче в ці дні поблизу Авдіївки, Торецька, Лиману, Бахмута та Соледару. А ще окупанти безуспішно намагаються заволодіти трасою Бахмут – Лисичанськ. Її важливість полягає у тому, що наразі це основна і єдина дорога, яка забезпечує всі підконтрольні Україні міста на сусідній Луганщині. Нею проводиться евакуація жителів та доставка продуктів харчування. Ворог обстрілює її навіть тоді, коли там рухаються мирні машини.

В Авдіївці сьогодні не залишилося жодної будівлі, в яку б не потрапив російський боєприпас. Загарбники зайшли в Лиман і нещадно руйнують все на своєму шляху: будинки, школи, лікарні, магазини і адміністративні будівлі.

Сильні пошкодження тут отримали низка найсучасніших спортивних об’єктів. Серед них: велокомплекс зі спеціалізованою трасою BMX, велобаза та фізкультурно-спортивний комплекс «Локомотив». Після введення в експлуатацію вони пропрацювали всього 1-2 роки.

Не довго функціонували і стадіон у місті Волноваха та олімпійський басейн «Нептун» у Маріуполі. Ці об’єкти звели за програмою «Велике будівництво» відповідно у 2020-му та 2021 роках. У 2022-му їх знищили російські ракети і снаряди.

Загалом з початку широкомасштабного російського вторгнення в Україну окупанти завдали шкоди понад 30 великим спортивним об’єктам Донецької області. Це стадіони, спорткомплекси, спортивні бази ДЮСШ, льодові арени, плавальний басейн, веслувальна та водноспортивна бази. Найбільше – у Маріуполі, Авдіївці, Бахмуті, Волновасі, Вугледарі, Дружківці, Костянтинівці та Покровську. За попередніми підрахунками сума збитків складає понад 1,5 млрд грн.

Днями через шквальні обстріли російських військ в районі Торецька спрацював аварійний захист на магістральній лінії електропередач напругою 330 кВ. В результаті було знеструмлено Центральну електропідстанцію, яка живить населені пункти Бахмутського та Краматорського районів. У зв’язку з цим припинили подавати воду відразу дві фільтрувальні станції донецького водогону. Без води залишилися Краматорськ, Слов’янськ, Дружківка, Костянтинівка, Торецьк та прилеглі населені пункти.

Цікаво, що за кілька днів до масового зникнення світла серед мешканців області стали ширитися чутки про цю ймовірну подію. Навіть називалася точна дата. І саме цього дня в результаті знеструмлення під землею залишились 115 гірників на шахтах «Торецька» і «Центральна». Тому очевидним є те, що цей обстріл був спланований. Росіяни ведуть цілеспрямований вогонь по інфраструктурних об’єктах вільної частини Донеччини з метою залякати людей, посіяти паніку і невдоволення.

На місці обстрілів аварійники виявили близько двох десятків ділянок з пошкодженими лініями. Надвечір 29 травня світло у містах з’явилося. Наразі без нього залишаються 310 населених пунктів Донецької області. Найскладніші напрямки – Лиманський, Авдіївський, Мар’їнський, Торецький, Бахмутський та Великоновосілківський.

Витримати життя в таких нестабільних умовах та ще й під звуки постійної канонади дуже складно. Тому місцева влада не втомлюється переконувати мешканців області покинути зону бойових дій. Хтось досі вагається, а хтось, зрозумівши, що життя – найголовніша цінність людини, зважується на переїзд.

У публікації використана інформація з офіційної Фейсбук-сторінки та офіційного сайту Донецької обласної державної адміністрації. Оскільки бойові дії на території області тривають, навести повну і точну статистику щодо ситуації на непідконтрольних територіях наразі неможливо.