burger

Важким озброєнням по мирним людям: як «воюють» російські загарбники під Миколаєвом

Опубліковано 31 Травня 2022 року, о 18:16

Поруч із лінією фронту та під постійними обстрілами – так ось уже три місяці живуть південні села Миколаївської області. Одне них – Котляреве. Газову систему на його околиці розтрощило вибухом, світло теж періодично зникає. Тому 90 % мешканців виїхали, залишилися здебільшого літні люди.

Під вогнем росіян село майже щодня. У деякі двори снаряди падали по кілька разів. Багато будинків понівечені. Але місцеві радіють, що село не в окупації, залишаються тут та вірять у ЗС України.

Станом на 31 травня

МИКОЛАЇВЩИНА

До Миколаєва російські загарбники рвуться від самого початку повномасштабного вторгнення. Серйозною перепоною на їх шляху стали прилеглі селища. Свою безуспішність ворог «компенсує» масованими обстрілами з важкого озброєння.

Напередодні поцілив в один з приватних будинків, де саме знаходилася родина з малолітніми дітьми. На щастя, всі живі. Пошкоджено ще з десяток сусідських будинків, подвір’я, приватний млин, виробничі приміщення м’ясопереробного підприємства та водогін.

Стріляють переважно далекобійною артилерією та крилатими ракетами з ракетного комплексу «Точка-У». Нещодавно цією зброєю атакували місто Новий Буг. Ракети влучили в житлові та офісні квартали центру міста, суттєво пошкодивши будівлі та інфраструктуру.

У Баштанському районі загарбники обстріляли Інгульську та Широківську громади. Зруйновано 7та пошкоджено 15 житлових будинків, їдальня. Є руйнування в Березнегуватській громаді, інформація поки що уточнюється.

Миколаївський район також зазнає регулярних обстрілів. Найбільше тут постраждали місто Очаків, Шевченківська та Галицинівська громади. В Очакові пошкоджено газо-розподільчий пункт, вибиті вікна у житлових будинках, деякі райони відключені від газо- та електропостачання. В решті населених пунктів інформація щодо наслідків також уточнюється.

Загалом від часу повномасштабної російської агресії в області частково пошкоджено або повністю знищено понад 4 тис. цивільних об’єктів.

Серед них:

житловий фонд – 2,7 тис.,

медичні заклади – 34,

навчальні – 196,

заклади культури – 95,

промислові підприємства – 38,

об’єкти життєзабезпечення: газо – 244, електро – 364, водо – 20, теплопостачання – 69,

інші не військові об’єкти – 250.

Наразі без блакитного палива в області залишаються майже 4,4 тис. споживачів. Без світла, води та каналізації – 93 населених пункти Баштанського та Миколаївського районів. Там, де вода є, вона переважно технічна і такою буде щетривалий час.

Як і раніше, триває добровільна евакуація. Щоправда, зараз люди більше повертаються, ніж від’їжджають.

Наприклад, у селище Шевченково, що за 6-8 км від околиць Миколаєва, люди повертаються, не зважаючи на те, що це самий передній край бойових дій.

Місцева влада попереджає, що це дуже ризиковано для життя.

У публікації використана інформація з офіційної Фейсбук-сторінки та офіційного сайту Миколаївської обласної державної адміністрації. Оскільки бойові дії на території області тривають, навести повну і точну статистику щодо ситуації на непідконтрольних територіях наразі неможливо.