burger

Ірина Верещук взяла участь у засіданні робочої групи щодо Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки за участі першої леді України

Опубліковано 6 Червня 2022 року, о 17:30

Відбулося перше засідання міжвідомчої робочої групи у межах розробки Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, яку ініціювала перша леді України Олена Зеленська.

У заході взяли участь безпосередньо дружина Президента України Олена Зеленська, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, Віцепрем’єр-міністр – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук, Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, представники Всесвітньої організації охорони здоров’я, міністерств та відомств, громадських організацій.

Національна програма має на меті допомогти громадянам подолати стрес, пов’язаний з війною, та наслідки пережитих травматичних подій, запобігти розвитку психічних розладів. Наразі, за підрахунками МОЗ, такої допомоги потребують не менш як 60% українців.

«Сьогодні є багато ініціатив, спрямованих на підтримку ментального здоров’я українців в умовах війни: психологи надають безкоштовні консультації, публікують поради та рекомендації, створюються спеціальні цифрові платформи. Велика робота проведена, починаючи з 2014 року. Це дуже важливо, і я хочу подякувати кожному, хто долучився до цієї діяльності. Зараз потрібно провести аудит усього, що вже зроблено, консолідувати й синхронізувати всі наявні ресурси та можливості», – наголосила Олена Зеленська.

Учасники заходу обговорили питання систематизації та консолідації наявних ресурсів і напрацювань для забезпечення доступу до якісних послуг у сфері психічного здоров’я для всіх, хто їх потребує. Крім того, узгоджено план дій із впровадження програми  психічного здоров’я та психосоціальної підтримки.

Зокрема, передбачається:

  • проведення експертного аудиту із залученням фахівців ВООЗ, на основі якого буде розроблена модель системи надання допомоги;
  • напрацювання покрокового плану реалізації моделі після її обговорення з широким колом представників професійної спільноти, експертів, лідерів громадської думки;
  • побудова системи навчання, сертифікації, моніторингу якості підготовки психологів, психотерапевтів, лікарів-психологів, які працюють у системі більшості міністерств;
  • навчання сімейних лікарів, психологів, соціальних працівників, освітян швидких методик психологічної підтримки;
  • створення реєстру фахівців і методик, систематизація  даних, розробка моделі перенавчання й перепідготовки кадрів, системи їх залучення.

Також заплановане проведення комунікаційної кампанії, спрямованої на формування культури піклування про ментальне здоров’я та інформування суспільства.