burger

Мінреінтеграції повідомляє про проведення електронних консультацій

Опубліковано 28 Липня 2022 року, о 11:23

Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, на виконання пункту 1 статті 5 Указу Президента України від 26 лютого 2021 р. № 78 «Про окремі заходи, спрямовані на деокупацію та реінтеграцію тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя» та пункту 2 розпорядження Кабінету Міністрів України від 7 квітня 2021 р. № 296-р «Про схвалення Концепції розвитку кримськотатарської мови», розроблено проєкт розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Стратегії розвитку кримськотатарської мови на 2022-2032 роки та затвердження плану заходів щодо її реалізації» (далі – проєкт акта).

Комплекс заходів у рамках проєкту акта спрямований на законодавче, інституційне, організаційне, фінансове, інформаційне та інше забезпечення функціонування кримськотатарської мови як мови одного з корінних народів України, на розширення сфер її застосування, заохочення до її вивчення громадян незалежно від етнічної належності, популяризацію серед різних вікових груп, особливо серед молоді, що сприятиме не тільки збереженню і розвитку унікального соціокультурного явища, чинника самоідентичності і самовідтворення корінного народу, але і створенню додаткових умов для відновлення територіальної цілісності і державного суверенітету України у міжнародно визнаних кордонах.

Серед основних стратегічних цілей проєкту акта виділяються:

  • володіння та використання кримськотатарської мови особами, які належать до кримськотатарського етносу;
  • інституціоналізація та підвищення престижу кримськотатарської мови;
  • формування цілісного культурно-інформаційного простору кримськотатарської мови.

Основними напрямками докладання зусиль вбачаються:

  • збільшення кількості носіїв кримськотатарської мови – забезпечення умов для спілкування мовою усіх поколінь та її безперервної передачі між поколіннями; стале підвищення в кримськотатарському етнічному середовищі частки осіб, які використовують мову в повсякденному спілкуванні;
  • забезпечення умов для розширення сфер застосування кримськотатарської мови, заохочення громадян України незалежно від етнічної належності до її вивчення, створення можливостей для опанування кримськотатарської мови бажаючими від початкового до академічного рівня включно.

Проєкт акта дозволить сформувати рамкові умови для ревіталізації мови кримськотатарського народу. Головним критерієм успішності реалізації проєкту акта буде досягнення результатів, які дозволять у стратегічній перспективі виключити кримськотатарську мову з переліку мов, що знаходяться під критичною загрозою згідно з класифікацією ЮНЕСКО, поступово підвищуючи рівень безпеки мови і послідовно наближаючись до рівня «безпечний» (safe).

З проєктом акта можливо ознайомитися за посиланням.

Письмові пропозиції та зауваження до проєкту акта можливо подавати до 11 серпня 2021 року на електронну адресу: [email protected].

Консультації з питання, що винесено на обговорення надаються за телефоном: (044) 355 14 88.

Відповідальна особа від Мінреінтеграції – Якименко Катерина Володимирівна.