burger

Українські фахівці з психічного здоров’я пройшли п’ятиденне навчання в ізраїльському центрі NATAL

Опубліковано 2 Серпня 2022 року, о 18:02

Навчання відбулося у межах Нацпрограми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, ініційованої Першою леді Оленою Зеленською. Це результат домовленостей між Оленою Зеленською та Першою леді Ізраїлю Міхаль Герцог.

Мінреінтеграції представляла керівник відділу у справах депортованих Наталія Ємець.

У зоні відповідальності Наталії – один із найскладніших напрямів діяльності міністерства. Пріоритет – пошук і повернення додому українських дітей, незаконно вивезених окупантами на ТОТ або до рф. На сьогодні зусиллями Наталії Ємець і її колег вже повернуто 50 українських дітей.

«Ці п’ять днів навчання у Центрі травми та стійкості NATAL, який спеціалізується на купіруванні наслідків терористичних атак, були для нас дуже корисними, – зазначила фахівчиня. – В умовах війни збереження психічного здоров’я людей – на першому плані. Нас познайомили з передовими світовими практиками».

Команда Мінреінтеграції вже бачить, як буде застосовувати отримані знання у своїй роботі.

«Кожен епізод, кожна історія, з якими працюємо я та мої колеги – це іспит не лише на професіоналізм, а й на витривалість. З тобою завжди поруч людський біль, шок, трагедія. І від того, у якому стані перебуває сам фахівець, значною мірою залежить результат», – говорить Наталія.

В організації та супроводі проєкту допомагало посольство України в Ізраїлі. Учасникам навчальної програми надавало підтримку посольство України в Польщі.

Нагадуємо, Нацпрограма психічного здоров’я та психосоціальної підтримки має на меті допомогти українцям подолати стрес, викликаний війною, запобігти розвитку психічних розладів. Її впровадження координує МОЗ України у тісній взаємодії з українськими й іноземними фахівцями за підтримки ВООЗ.

Фото – Eli Hanania