burger

В Україні буде створено Національний корпус кримськотатарської мови

Опубліковано 9 Серпня 2022 року, о 17:10

У межах реалізації Стратегії розвитку кримськотатарської мови на 2022-2032 роки в Україні буде створено Національний корпус кримськотатарської мови (НККМ). Це онлайн-платформа, яка виконуватиме функцію відкритої бібліотеки навчально-освітніх і наукових матеріалів із кримськотатарської мови.

НККМ – винятковий та упорядкований мовний корпус кримськотатарських текстів різних жанрів із широким спектром пошуку слів за різними параметрами.

Національний корпус кримськотатарської мови регулярно поповнюватиметься масивами наукових статей, монографій, художньої, біографічної та іншої літератури, газетної публіцистики тощо й у довгостроковій перспективі сягатиме понад 1 млн слововживань.

Онлайн-платформа покликана стати потужним інструментом для студентів, науковців, дослідників, викладачів-практиків та іншого кола зацікавлених осіб, які бажають вивчити вказану мову. Останнє особливо актуальне для кримськотатарської мови: її становище настільки небезпечне, що ЮНЕСКО внесло кримськотатарську до списку мов, які перебувають під серйозною загрозою.

Проєкт зі створення НККМ реалізується у межах співпраці між Мінреінтеграції, Київським національним університетом ім. Т. Шевченка, Таврійським національним університетом ім. В. І. Вернадського, молодіжною громадською організацією QIRI’M YOUNG за підтримки програми «Електронне урядування задля підзвітності влади та участі громади (EGAP)», що впроваджується «Фондом Східна Європа».