burger

Рашистам не вдасться асимілювати депортованих українців

Опубліковано 31 Серпня 2022 року, о 19:08

Інститут вивчення війни (ISW) сьогодні оприлюднив дослідження, де повідомив, що російська влада намагається примусово асимілювати депортованих українців, для чого створюються так звані «адаптаційні центри» для «мігрантів».

Нагадаємо, окупанти насильно депортували до рф десятки тисяч українців, з яких, за інформацією Національного інформаційного бюро, щонайменше – понад 7 тис. дітей.

Україна з першого дня повномасштабного вторгнення почала боротьбу за кожного свого громадянина, вивезеного на територію країни-агресора.

З березня у структурі Мінреінтеграції запрацювало Національне інформаційне бюро, яке збирає всю інформацію про зниклих безвісти та депортованих до рф. Ведуться відповідні реєстри, на основі яких триває робота щодо повернення депортованих. Долучаються дипломатичні та консульські служби дружніх країн.

Наразі Мінреінтеграції розробляє маршрути, за якими депортовані українці можуть виїхати з рф у треті країни, щоб врешті потрапити додому.

«Все, що робить росія з мирним населенням, – міжнародний злочин, до якого ми привертаємо увагу всього світу з перших днів повномасштабної агресії. І злочинці будуть притягнуті до суду та покарані. Можна примусити людину покинути своє місто чи навіть країну. Але владі рф не вдасться примусити українців забути, хто вони є. Ми намагатимемося знайти та повернути додому усіх наших громадян і боремося за кожного», – наголосила Віцепрем’єр-міністр України Ірина Верещук.

Нагадаємо: якщо вам відомо про факти примусової депортації дорослих чи дітей до рф, повідомляйте про це на спеціальну цілодобову гарячу лінію НІБ 16-48, або на адресу [email protected]. Щодо дітей – також на державний портал ДІТИ ВІЙНИ.