burger

На звільненій Харківщині відновлюється медична інфраструктура

Опубліковано 25 Вересня 2022 року, о 12:18

Деокупована Харківщина поступово відроджується. Втім, для цього процесу знадобиться певний час. Зокрема – для відновлення медичних закладів. У кожній звільненій від окупантів територіальній громаді регіону медичні заклади мають значні пошкодження, а деякі – майже повністю зруйновані.

Так, у Балаклійській ТГ раніше проживало 46 тис. мешканців, а зараз – близько 15 тис., залишилося  п’ять лікарів стаціонару. Лікарня замінована та зруйнована, обладнання знищене та розграбоване, тому працювати доводиться у пристосованих приміщеннях. На первинній ланці працюють три лікарі, до окупації їх було 25.

Шевченківська громада потребує лікарів амбулаторної ланки, натомість повністю закрита потреба у фахівцях стаціонару.

Складна ситуація з доступом до медичної допомоги також в Ізюмі. Фактично лікарня має критичні руйнування та не може наразі повноцінно функціонувати.

Загалом проблеми із доступом до повноцінного лікування є у кожній із звільнених громад. Подекуди допомагають бригади екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Насамперед меддопомога надається маломобільним групам населення та людям з хронічними захворюваннями.

За результатами медичного рекогностування та профільної наради в МОЗ вирішили, як буде відновлюватись та посилюватись медична інфраструктура звільненого регіону. Зокрема — залучаються додаткові команди медицини катастроф. Також в область вже доставляються необхідні лікарські засоби.

Увага! Якщо ви втратили зв’язок із рідними на деокупованих територіях Харківщини, або намагаєтесь допомогти їм отримати гуманітарну чи медичну допомогу, зверніться на гарячу лінію для населення деокупованих територій:

0 800 332 656;

або зателефонуйте до представництва Товариства Червоного Хреста Україна в Харківській області:

073 240 24 02,

067 383 24 02,

057 720 05 26.

Також можна звернутися на гарячу лінію з кризових питань Мінреінтеграції : 1548 або ж у будь-який меседжер за номером телефону: 096 058 84 10. Ми працюємо цілодобово та завжди вам допоможемо!