burger

Щастя бути вдома: з рф та ТОТ повернули вже 96 українських дітей

Опубліковано 13 Жовтня 2022 року, о 13:00

96 маленьких українців знову на Батьківщині. Попри виклики та війну.

Зусиллями Уряду, волонтерів, усіх небайдужих сім’ї з’єднуються.

Розповімо лише про деякі з них.

Одні з перших повернутих дітей – Кіра Обединська та Ілля Матвієнко. Російські загарбники примусово вивезли їх з Маріуполя до так званої ДНР. Обоє  втратили батьків під час бомбардувань  та були поранені. Боротьбу за них вели не лише рідні, а й держава. Щойно після повернення в Україну їх в столичному «Охматдиті» відвідав Президент Володимир Зеленський. Зараз вони огорнуті турботою рідних, встигли оговтатись від пережитого на чужині, відновити здоров’я. І мріють про одне: якнайшвидше побачити Перемогу.

Сестри Кучугуріни також родом з Маріуполя. Їх повернення на вільну Україну було дуже складним. Ще до війни старша сестра Валя виїхала до Дніпра, а Софія та Настя залишилися з мамою та братом в місті. Мама та син потрапили під обстріл і загинули. Старша, Валя, намагаючись витягти осиротілих сестер з-під окупації, зателефонувала на гарячу лінію Мінреінтеграції. Тепер дівчатка живуть в Дніпрі. Сімейство з’єдналося та зараз живе щасливо: Валя одружилася та вступила до університету. Софія та Настя навчаються у школі.

Студенти Іван Матковський та Максим Бойко. Підлітків вдалося повернути з ТОТ Донецька. Наразі хлопці мешкають у Хмельницькому, куди перемістився їхній навчальний заклад – Маріупольський будівельний коледж. Вони займаються спортом: Максим – футболом, а Іван – боксом.

Родина Межевих. Євген Межевий самостійно виховує хлопчика Матвія та двох доньок – Святославу та Олександру. При спробі покинути окупований Маріуполь родину розлучили. Батька відправили на фільтрацію, а дітей – в росію. Однак, Євгену вдалося вирватися з рук окупантів знайти та забрати дітей. Наразі родина разом, мешкає у столиці Латвії – Ризі.

Сашко Радчук. Одинадцятирічний Сашко разом з мамою мешкав в Маріуполі. Коли місто почали обстрілювати, вони ховалися у підвалі. Їсти готували на мангалі, за водою ходили на тамтешній завод. Коли підприємство оточили, їх з мамою взяли в полон, потім розлучили. Хлопчик був поранений, однак, на окупованих територіях лікування практично не отримував. Відразу після повернення на Батьківщину йому надали всю необхідну допомогу в лікарні «Охматдит». Наразі Сашко разом з бабусею мешкають в місті Ічня Чернігівської області.

«Ми боремося за кожного маленького українця! – наголосила Віцепрем’єр-міністр України Ірина Верещук. – Адже діти – це і є наша держава, наше майбутнє. І ми обов’язково потурбуємося про те, щоб кожен з них був в безпеці й комфорті».

Мінреінтеграції висловлює подяку усім, хто долучався та долучається до повернення дітей в Україну: урядовим організаціям, дипломатичним установам, волонтерам, міжнародній благодійній організації SOS Дитячі містечка та усім небайдужим.

Нагадуємо, якщо Ви маєте будь-яку інформацію про незаконне вивезення дітей до рф, можете зателефонувати до НІБ на цілодобову гарячу лінію 16-48 та до Департаменту кризового реагування Мінреінтеграції: 050-562-03-13.