burger

Звітуємо про роботу координаційного штабу з деокупованих територій: що зроблено

Опубліковано 13 Жовтня 2022 року, о 10:57

Минув місяць від початку роботи Координаційного штабу з питань деокупованих територій, який очолює Віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук. Він був створений Урядом за ініціативи Президента України Володимира Зеленського. До складу увійшли представники міністерств, силових відомств, ДМС, Держспецзв’язку, Держказначейства, ОВА.

Головна задача Коордштабу: координувати на всіх рівнях роботу гілок влади, щоб спільними зусиллями якомога швидше відновити життєдіяльність  на територіях, звільнених від окупантів.
А також – підтримати населення, яке було змушене жити в окупації. Допомогти евакуюватись усім, хто готовий виїхати на період, поки триває відновлення.

За цей час площа звільнених українських територій значно зросла. Наразі ЗСУ звільнили 502 населених пункти в Харківській області, 75 – у Херсонській, 43 – на Донеччині й 7 на Луганщині.

Всі вони – у фокусі гуманітарного реагування Коордштабу. Всього відбулося чотири засідання, з яких два були проведені на щойно деокупованих Херсонщині та Харківщині.

За час роботи Коордштабу вдалося налагодити та скоординувати процеси: розмінування, відновлення енерго-, газо-, водопостачання; отримання гуманітарної допомоги, ліків, продуктів харчування та засобів гігієни. Організовано доставку питної води та хліба.
Розпочали роботу банківські установи. Зокрема, ПриватБанк відновлює роботу 26 відділень у звільнених містах, а до кінця жовтня планує відкрити двері відділень у більшості звільнених міст.

Відновила діяльність на деокупованих територіях Укрпошта: організувала як доставку пенсій, так і надання одноразової фінансової допомоги людям. За спільної ініціативи Мінреінтеграції та Укрпошти кожен, хто пережив окупацію, отримує від Товариства Червоного Хреста України одноразову допомогу в сумі 1200 грн. На сьогодні мешканці Харківщини отримали вже понад 14 млн грн. Мешканці звільненої Херсонщини – понад 1,4 млн грн, Донеччини – понад 1 млн грн.

Триває евакуація населення зі щойно деокупованих територій, де жити цієї зими буде вкрай складно. Системи життєзабезпечення ще не запрацювали на повну силу. В деяких містах та селах все ще відсутні світло, вода, тепло. Також залишається частина території, яка потребує розмінування.

Відтак, починати спокійне життя у звільнених від окупанта містах та селах можна буде не раніше весни наступного року. За сприяння Координаційного штабу лише з деокупованих місць Харківщини вже евакуйовано понад 20 тис. мирних громадян: переважно жінок з дітьми, маломобільних, літніх людей.

«Влада робить усе, щоб допомогти кожній громаді та кожній людині, що звільнилися від окупації. І люди, своєю чергою, прагнуть якнайшвидше реінтегруватись. Вони готові відновлювати свої села та міста власними силами. Зараз на усіх звільнених територіях наші громадяни говорять одне: «Тут була, є і буде Україна!». І це – найдорожчі слова!», – наголосила Віцепрем’єрка Ірина Верещук.