burger

Спрощено процедуру для українців, які виїжджають з ТОТ без документів

Опубліковано 14 Жовтня 2022 року, о 11:26

Вчора під головуванням Віцепрем’єрки Ірини Верещук відбулося засідання міжвідомчої робочої групи з питань захисту прав громадян, які потребують допомоги у поверненні в Україну. Група була створена декілька днів тому за дорученням Кабінету Міністрів України. Вона займатиметься вирішенням проблем отримання або відновлення документів громадян України, які виїхали в треті країни.

Суть проблеми: наші співгромадяни виїжджають з ТОТ на контрольовану територію, в тому числі, через треті країни. Втім, це непросто зробити, якщо людина втратила документи.

Як було зауважено на засіданні, згідно з Постановою №57 та змінами у Порядку перетину кордону, громадяни України до 18 років пропускаються на територію нашої держави за наявності свідоцтва про народження. При цьому, Державна прикордонна служба самостійно вносить дані про людину в базу. Громадяни, старше 18 років, які втратили свої документи, будуть також пропускатись за наявності свідоцтва про народження. Затим ідентифікацію особи будуть проводити вже на території України.

Також членами робочої групи прийнято рішення розширити повноваження консульств України в Казахстані, Туреччині, Грузії, Естонії та Латвії з метою спрощення та пришвидшення порядку видачі тимчасового посвідчення особи на повернення в Україну.