burger

Втрачені чи протерміновані документи не завадять повернутися додому

Опубліковано 16 Жовтня 2022 року, о 18:19

Чимало наших співгромадян рятувалися від війни і опинилися за межами країни без будь-яких документів. Але це не обмежить їхнє право повернутися на Батьківщину. Держприкордонслужба нагадує, що відповідно до законодавства громадянин України за жодних підстав не може бути обмежений у праві на в’їзд в Україну.

При втраті паспорта, недійсних чи протермінованих документах повернутися додому можна за тимчасовим посвідченням особи на повернення в Україну. Його видають закордонні дипломатичні установи України. Щоб пришвидшити час оформлення, буде опрацьовано можливість розширення повноважень консульств України в Казахстані, Туреччині, Грузії, Естонії та Латвії.

Наразі розробляється Постанова «Про реалізацію експериментального проєкту щодо оформлення на території України посвідчення особи на повернення в Україну». Вона передбачає, що ДМС тимчасово отримає додаткові повноваження на виготовлення таких документів. Це дасть змогу пришвидшити повернення громадян додому.

Нагадаємо, згідно з Постановою №57 та змінами у Порядку перетину кордону, громадяни України до 18 років пропускаються на територію нашої держави за наявності свідоцтва про народження. При цьому, Державна прикордонна служба самостійно вносить дані про людину в базу. Громадяни, старше 18 років, які втратили свої документи, будуть також пропускатись за наявності свідоцтва про народження. Ідентифікацію особи будуть проводити вже на території України.