burger

Адмінпослуги громадянам з територій проведення бойових дій повинні надаватися нарівні з усіма

Опубліковано 21 Жовтня 2022 року, о 19:05

До Мінреінтеграції надходять численні звернення від громад, які не можуть надавати адміністративні послуги громадянам, адже доступ до державних реєстрів на деяких територіях проведення бойових дій тимчасово заблоковано. Страждають не лише прості громадяни, але й бізнес, який обмежений в отриманні найважливіших адмінпослуг.

Про це йшлося на міжвідомчій нараді під головуванням Віцепрем’єрки України Ірини Верещук, до якої долучилися представники обласних військових адміністрацій і держателі реєстрів.

Учасники наради повідомили, що доступ до державних реєстрів обмежений у більшості громад, розташованих у районах бойових дій, на ТОТ і тих, що в оточенні.

Мінреінтеграції роз’яснює: наявність територіальної громади у цьому переліку не повинна бути підставою для блокування доступу до державних реєстрів. Не можна обмежувати людей в отриманні найважливіших послуг від держави, наголосила Ірина Верещук.

Нагадаємо, наказ Мінреінтеграції, яким затверджується перелік територіальних громад, розташованих у районах проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), створений для надання допомоги на проживання внутрішнім переселенцям.

За результатами наради військово-цивільним адміністраціям доручено підготувати листи до відповідних центральних органів виконавчої влади й надати перелік заблокованих реєстрів. Зокрема, ВЦА Донецької області готові відновити доступ до земельного кадастру, лист до Держгеокадастру буде направлено найближчим часом.

Якщо ви зіткнулися з цією проблемою у своєму регіоні, просимо повідомляти на гарячу лінію Мінреінтеграції з кризових питань: 15-48. Або – на гарячу лінію Офісу Уповноваженого з питань ВПО: + 38 (066) 813-62-39.