burger

Кафедральний собор Кримської єпархії ПЦУ в окупованому Сімферополі передали у державну власність України

Опубліковано 28 Жовтня 2022 року, о 16:15

Кафедральний собор святих рівноапостольних князя Володимира та княгині Ольги передано з власності Автономної Республіки Крим у державну власність України. Відповідну постанову сьогодні підтримав Уряд.

Рішення дає можливість захистити порушені права громади Православної церкви України на Кримському півострові. Собор буде переданий у безоплатне користування Кримської єпархії ПЦУ, а після деокупації півострова – повернеться у власність церкви.

Постанова була ухвалена на виконання рішення Парламенту. А саме – Постанови Верховної Ради України «Про деякі питання захисту права на свободу світогляду та віросповідання вірян Кримської єпархії Української православної церкви (Православної церкви України) та збереження приміщення Кафедрального собору святих рівноапостольних князя Володимира та княгині Ольги». Вона була ініційована та розроблена Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. Постанова стала відповіддю на дії окупаційної влади російської федерації щодо «передання» вказаного майнового комплексу у власність її незаконних органів.

Зазначимо, що з 2019 року Мінреінтеграції проводить послідовну політику захисту громад ПЦУ у тимчасово окупованому Сімферополі та відстоює позицію про передачу собору у власність громади після звільнення півострова.