burger

Розгляд заяв щодо продовження терміну дії паспортів в консульських установах України планують відновити

Опубліковано 29 Жовтня 2022 року, о 12:00

Це дозволить українцям за кордоном, термін дії паспортів яких завершується, продовжити їх безкоштовно.

Нагадаємо, учора – 28 жовтня – консульські установи України припинили розгляд заяв щодо продовження терміну дії паспортів та внесення до них інформації про дітей. Підставою стали затверджені зміни до Тимчасового порядку внесення інформації до паспорта громадянина України для виїзду за кордон.

Тимчасовий порядок дозволяв подавати заяву на продовження строку дії паспорту до територіального органу/територіального підрозділу ДМС, посольства або консульської установи України, за місцем звернення.

Зміни обмежили цю можливість. Згідно з ними, Тимчасовий порядок став застосовуватись посольствами або консульствами України лише у разі відсутності у цих установах технічної можливості оформлення, обміну та видачі закордонного паспорта.

Оскільки згадані технічні можливості в посольствах та консульствах існують, прийом заяв на продовження терміну дії закордонних паспортів або внесення до них інформації про дітей було припинено. Громадянам пропонується оформлювати новий документ.

Але оплата такого оформлення багатьом українцям, що змушені були евакуюватись за кордон, непосильна. Разом з тим, без діючого паспорту людина не має права ані на оформлення допомоги на проживання, ані на працевлаштування, ані на відкриття банківського рахунку.

Ініціатива відновлення процедури продовження закордонних паспортів консульськими установами України була підтримана МЗС, ДМС та Мінреінтеграції під час засідання Координаційного штабу з питань повернення в Україну громадян з ТОТ та третіх країн. Засідання проходило під головуванням Віцепрем’єрки України Ірини Верещук.

Наразі МЗС готує проєкт відповідної постанови, яка має бути схвалена найближчим часом.