burger

Мінна безпека: що варто знати мешканцям деокупованого Херсона

Опубліковано 17 Листопада 2022 року, о 16:47

Від ворога звільнено обласний центр – Херсон. Проте безпекова ситуація у місті досі залишається нестабільною. Територія обласного центру максимально замінована. Втікаючи, загарбники замінували великі площі, будівлі й об’єкти забезпечення гуманітарних потреб мирного населення.

Наразі тривають розмінування, тож для місцевого населення й тих, хто прагне повернутися, залишається високий рівень мінної небезпеки.

У Мінреінтеграції закликають українців не поспішати повертатися у звільнене місто до закінчення стабілізаційних заходів і нагадують прості правила з мінної безпеки, які можуть врятувати життя в умовах високої мінної забрудненості.

1. Завжди уточнюйте, чи перевірявся ваш дім, подвір’я, квартира, вулиця, квартал піротехнічними службами ДСНС. Ворог міг залишити вибухонебезпечні «сюрпризи» у вас вдома, на подвір’ї, городі або на дорозі, що веде до вашої домівки.

2. У разі виявлення підозрілого предмета не підходьте та не чіпайте його. Відійдіть на безпечну відстань у 100 метрів тим же маршрутом, яким підходили. Обов’язково повідомте про знахідку за номерами 101, 102 та попередьте про небезпеку оточуючих.

3. Не відвідуйте місця, вулиці, квартали, будинки, де велися бойові дії чи перебували окупаційні війська. Перед здійсненням поїздки/пересування містом дізнайтеся у піротехнічних служб ДСНС, які провулки, вулиці, квартали були обстежені на наявність вибухонебезпечних предметів (ВНП) або мін і стали безпечними для переміщень.

4. Не ігноруйте попереджувальні знаки про мінну небезпеку! Не прибирайте та не переміщуйте їх! Знак стоїть там, де дійсно є небезпека. Оминайте такі місця!

5. Не сходьте на узбіччя доріг! Не відвідуйте паркові зони! ВНП можуть бути прихованими у землі, замаскованими під рослинність або встановленими на стовбурах дерев у вертикальному положенні.

6. У жодному разі не наближайтесь до покинутої військової техніки та не фотографуйтеся поряд! Є ймовірність, що техніку було заміновано. Всередині та навколо неї можуть знаходитися розкидані боєприпаси, що не вибухнули.

7. Не користуйтеся неперевіреними водоймами та не відвідуйте пляжі в районах, де точилися бої! Під водою можуть бути міни. Вони спрацьовують від вібрації тіла або човна.