burger

Мінна безпека на деокупованих територіях: що важливо пам’ятати?

Опубліковано 5 Грудня 2022 року, о 15:07

Серед усіх звільнених територій найбільш замінованою наразі є Херсонщина. Нині там посилено працюють піротехніки. Однак для місцевого населення все ще залишається високий рівень мінних загроз.

Мінреінтеграції закликає українців не поспішати повертатися до своїх домівок. А також нагадує прості правила з мінної безпеки, які можуть урятувати життя.

Як відрізнити небезпечну територію?

Якщо на ній ви бачите неживих тварин, упаковки чи ящики з-під снарядів і боєприпасів, пошкоджені або знищені авто чи будинки, шматки металу.

Місцями підвищеного ризику замінування зазвичай є військові позиції, об’єкти критичної інфраструктури, адміністративні й інші будівлі, транспортні маршрути тощо.

Переселенцям, які повертаються додому, варто пам’ятати: навіть за відсутності ознак замінування у двір або до будинку слід заходити дуже обережно. Спершу огляньте територію на наявність підозрілих предметів. Не поспішайте відчиняти двері.

Заходити всередину будинку можна лише після того, як піротехніки ДСНС проведуть його повну перевірку – і зсередини, і з подвір’я. І дозволять зайти вам.

Однак навіть після роботи фахівців будьте уважними й перевіряйте, куди ступаєте.

Зайшовши всередину, також огляньте приміщення: небезпечними можуть бути килими, тумбочки, шафи, комоди, буфети. Пам’ятайте: за кожними дверцятами може бути небезпека! Якщо бодай щось викликає підозру, – не ризикуйте життям, телефонуйте на 101 або 102 та дочекайтеся саперів.