burger

Ірина Верещук: мільйони українців потребують психосоціальної підтримки – і вони її отримають

Опубліковано 8 Грудня 2022 року, о 20:01

Сьогодні відбулося засідання Міжвідомчої координаційної ради з питань охорони психічного здоров’я та надання психологічної допомоги особам, які постраждали внаслідок збройної агресії.

Захід відбувся в межах Нацпрограми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, ініційованої Першою леді Оленою Зеленською.

У роботі координаційної ради взяли участь Перша леді Олена Зеленська, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль і Віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук.

За оцінками ВООЗ, психосоціальної підтримки можуть потребувати понад 8,5 мільйона українців. Передусім – найбільш вразливі з них: жінки-переселенки з малими дітьми, люди похилого віку, родичі загиблих, зниклих безвісти, полонених, депортованих, а також – колишні полонені та депортовані.

Нацпрограма психічного здоров’я стартувала у травні, і за цей час вже вдалося зробити чимало. Налагоджена співпраця з міжнародними партнерами, закордонними та вітчизняними фондами, а також – із фахівцями в області психіатрії та психології.

Так, у межах співпраці з Фондом імені Климентія Шептицького, Фондом Марії Єфросініної та «Лікарями без кордонів» пройшли курс реабілітації українці й українки, які пережили полон, і їхні діти.

«Кожен із наших громадян, хто побував за гратами у ворога, хто мусив покинути свою домівку через війну, хто втратив рідних, – отримав колосальну психологічну травму, яка може червоною ниткою пройти через усе подальше життя. Ці люди потребують особливої турботи, тепла, дбайливого ставлення. А також – допомоги фахівців. Держава про них не забуває. Дякую Олені Зеленській за цю потужну ініціативу. Вона дозволить не лише підтримати постраждалих від війни, а й зберегти здоровий стан усього суспільства. Цей психологічний стрес-тест ми пройдемо усі разом. І – переможемо», – наголосила Ірина Верещук.