burger

Шлях України до Європейського союзу лежить через Польщу

Опубліковано 12 Грудня 2022 року, о 14:30

Про це під час свого виступу в Любліні на міжнародній конференції «Польсько-український кордон – шанс чи бар’єр для розвитку?» заявила Віцерпем’єр-міністр України Ірина Верещук. Вона наголосила, що поляки одними з перших прийшли на допомогу Україні та завжди залишаються серед тих, хто дбає про мир і безпеку Європи найбільше.

«Ми надзвичайно високо цінуємо ці зусилля і сподіваємось, що сьогоднішня конференція стане майданчиком для активізації двостороннього співробітництва. Ми обговоримо можливість якнайшвидше мати єдиний економічний простір, розширити торгівельні відносини та розвивати їх у майбутньому. Це буде можливим за умови, якщо наші економічні вигоди стануть додатковим імпульсом для примноження багатства наших держав», – сказала вона.

Йдеться про експорт та імпорт товарів, рух гуманітарної допомоги, покращення спроможності пунктів пропуску, оптимізацію роботи прикордонних служб, руху транспорту тощо. Вочевидь, що кожен із цих напрямків має свої проблемні питання, які потребують вирішення. Але сам факт проведення цієї конференції свідчить про відкритість й довіру між нашими державами та бажання вирішити їх разом в умовах російської збройної агресії проти України.

Ірина Верещук наголосила, що результатом такої співпраці має стати покращення транспортного сполучення з ЄС, збільшення товарообігу, пропускної здатності кордону й вантажних терміналів, спрощення та пришвидшення митного оформлення вантажів.