burger

З початку війни 13,5 мільйона українців отримали гуманітарну допомогу від міжнародних організацій

Опубліковано 14 Грудня 2022 року, о 10:32

Міжнародні гуманітарні організації від початку повномасштабного вторгнення росії надали допомогу 13,5 мільйона громадян по всій Україні.

Зокрема, 2,4 мільйона людей були забезпечені прихистком і предметами першої потреби. Одяг, опалювальні прилади й інші товари, необхідні для підготовки до зими, отримали близько 630 тисяч осіб. Воду й предмети гігієни було надано 6,9 мільйона громадян; харчові продукти – 8,9 мільйона; медичні послуги – 8,9 мільйона осіб. Грошову допомогу – 4,3 мільйона людей. Такі дані оприлюднило Управління ООН з координації гуманітарних питань (OCHA).

Найбільш активно до підтримки українців долучилися UNHCR, UNICEF, IOM, WFP, OCHA, Міжнародний Комітет Червоного Хреста, Товариство Червоного Хреста України. В тому числі – у межах спільних проєктів із Мінреінтеграції.

Так, від ІОМ і ТЧХУ жителям деокупованих територій надається кеш-допомога. За останніми даними, її отримала вже понад 61 тисяча громадян.

Відгукнувшись на заклик Міністерства, низка міжнародних організацій також налагодила постачання на ДОТ всього необхідного. UNHCR скеровує гуманітарну допомогу, харчові продукти, воду, ліки, засоби гігієни. WFP – продукти для маломобільних. OCHA – будматеріали для полагодження зруйнованих осель і генератори.

Триває спільний гуманітарний проєкт Мінреінтеграції та UNICEF із забезпечення теплим одягом дітей внутрішніх переселенців, жителів прифронтових і щойно звільнених територій.

Восени тисячі сімей з дітьми отримали демісезонні комплекти. Наразі доставляється зимовий одяг: 1,5 тисячі комплектів вже надійшло у Херсон, ще 3 тисячі відправлено у деокуповані населені пункти Миколаївщини.

«Україна зіткнулася з викликами безпрецедентного масштабу. Такого ще не бачив світ. Це не лише війна на фронті – мільйони мирних громадян мусили покинути свої домівки. Це енергетична й інфраструктурна війна на порозі зими. Нам життєво необхідна тотальна підтримка міжнародних партнерів – і нам її надають. Це спільна боротьба цивілізованого світу проти темряви. Майже кожен третій українець вже отримав допомогу. Щиро дякуємо за це. Вистоїмо лише разом!» – наголосила Віцепрем’єрка України Ірина Верещук.