burger

Олег Котенко: «Родинам зниклих осіб потрібно зберігати інформаційну безпеку»

Опубліковано 17 Грудня 2022 року, о 10:30

Минуло пів року від моменту призначення на посаду Уповноваженого зі зниклих безвісти Олега Котенка. Ця посада є унікальною – Уповноважений займається не лише розшуком зниклих безвісти, а й поверненням тіл загиблих захисників.

– Олеже, з якими труднощами від початку призначення на посаду довелося зіткнутися?

– Труднощі були, є й будуть, адже ця робота є дуже специфічною. Найбільший виклик для команди – це безпекові ризики під час відпрацювання локацій, де можуть знаходитись тіла загиблих. Ми починаємо роботу відразу після звільнення територій, безпекова ситуація там зазвичай досить нестабільна, оскільки піротехнікам для розмінування місцевості потрібен певний час.

– Скільки локацій вже відпрацьовано?

– Говорити про цифри дуже складно, адже ми постійно отримуємо інформацію про локації. Загалом можна сказати про сотні локацій. На одних із них ми підняли десятки тіл, на інших – сотні. Найбільш масове поховання було в Ізюмі, але не слід забувати про те, що на нас може чекати в інших поки не звільнених містах.

– Скільки тіл вдалося повернути з моменту вашого призначення на посаду?

– Від моменту мого призначення на посаду вдалося повернути додому тіла 827 захисників із Донецького, Запорізького, Херсонського, Харківського, Луганського напрямків. Це не лише наша заслуга, адже над цим працювала величезна команда професіоналів, за що я їм безмежно вдячний. Зараз пошукові групи Офісу Уповноваженого об’єднуються з пошуковцями інших силових структур та обласних військових адміністрацій. Маємо спільну мету – якомога скоріше відпрацювати кожну локацію та повернути кожного героя додому.

– Ви постійно на зв’язку з родинами зниклих осіб. Як тримаєте з ними комунікацію?

– Для кращої комунікації з родинами зниклих людей ми створили в областях Координаційні центри Офісу Уповноваженого. Регіональні координатори постійно підтримують зв’язок із рідними, надають різного роду консультації, роблять усе для того, щоб розшукати та повернути людей додому. Втім, родичам зниклих потрібно пам’ятати про інформаційну безпеку – не слід публікувати дані в мережі, адже це може нашкодити зниклим особам. Довіряйте лише офіційним джерелам.