burger

Словаччина демонструє лідерство у підтримці, якої потребують українці

Опубліковано 2 Січня 2023 року, о 19:52

Про це Віцепрем’єр-міністр України Ірина Верещук сказала під час відвідування гуманітарного центру в місті Ґабчіково. Тут тимчасово проживають 959 наших співгромадян, які вимушено виїхали до Словаччини через російську військову агресію. 308 мешканців закладу – діти.

Тут є все необхідне для повноцінного життя: кімнати з власним туалетом і душем, щомісяця мешканці отримують продуктові та гігієнічні набори, для дітей діють дитячі клуби. Є багато можливостей для проведення дозвілля та освітніх заходів. Зокрема, курси словацької мови, консультації центрів зайнятості, бібліотека, гуртки шиття, малювання, кінотеатр тощо.

Надавати спеціалізовані послуги допомагають міжнародні організації та їхні виконавчі партнери: УВКБ ООН/Словацька гуманітарна рада, МОМ, ЮНІСЕФ/ Mareena, Ліга психічного здоров’я, Firemedical та інші.

Загалом за даними ООН, у Словаччині перебуває понад 100 тисяч українських біженців.

«По кількості людей, які приїхали сюди рятуючись від війни, Словаччина несе величезне навантаження. Воно найбільше у Європі з розрахунку на одного громадянина цієї країни. Тому принагідно я хочу подякувати словацькому народу, який попри економічні складнощі все розуміє і допомагає українцям», – резюмувала посадовиця.