burger

Підтримка української влади зараз вкрай необхідна нашим співгромадянам у Польщі

Опубліковано 26 Січня 2023 року, о 13:49

Під головуванням Віцепрем’єр-міністра Ірини Верещук відбулася перша українсько-польська нарада. Обговорили проблемні моменти, про які сигналізують українські шукачі притулку у Польщі.

У заході взяли участь польські чиновники, очільники осередків перебування громадян України, а також представники Посольства України в Республіці Польща.

Учасники наради повідомили про основні проблеми, пов’язані з медичним забезпеченням, освітою, соціальною сферою, оформленням паспортних документів.

Зокрема, польська медицина є цілком доступною для наших громадян. Проте довготривалою залишається процедура встановлення статусу особи з інвалідністю, а від цього залежить отримання допомоги й інших пільг. Наразі українська довідка про інвалідність не визнається польською стороною.

Ще одне питання, яке потребує вирішення, – визнання у Польщі свідоцтва про отримання в українських школах базової середньої освіти після 9 класу. Це б спростило вступ українських випускників до польських навчальних закладів.

«Ми отримуємо сигнали від людей. І саме тому зібралися. Очевидно, що підтримка українського Уряду зараз вкрай необхідна нашим співгромадянам у Польщі. Ми тут, щоб визначити конкретні проблеми та знайти способи їх вирішення. Як шляхом відповідних дій від української сторони, так і на міжурядовому рівні. Зокрема, маємо налагодити канали співпраці українських міністерств з відповідними польськими відомствами», – наголосила очільниця Мінреінтеграції.