burger

Для швидкого відновлення України на спецрахунку акумульовано вже 17 млрд гривень

Опубліковано 17 Лютого 2023 року, о 18:04

Про це заявив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль на нараді з очільниками Дніпропетровської, Донецької, Луганської та Харківської обласних військових адміністрацій щодо реалізації в цих регіонах проєктів швидкого відновлення України.

В урядовій нараді взяла участь Віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук, а також очільники міністерств і представники інших центральних органів виконавчої влади.

«Наразі ми вже маємо на спецрахунку 17 млрд гривень для відновлення. Також заплановано до кінця року надходження 35,5 млрд гривень від доходів НБУ й 1,5 млрд доларів від США. Крім того, маємо політичну домовленість з Урсулою фон дер Ляєн про допомогу ЄС у розмірі 1 млрд євро. Потрібно негайно починати швидку відбудову, тож якнайшвидше очікуємо відповідні проєкти від областей», – наголосив Денис Шмигаль.

Глава Уряду назвав п’ять пріоритетів відновлення України: енергетика, забезпечення людей житлом, розмінування, критична інфраструктура та допомога бізнесу.

Наразі відбувається оперативне відновлення електропостачання там, де це можливо. До Дніпропетровської, Донецької, Луганської та Харківської областей вже доставлено 600 тонн різного устаткування для відновлення електромереж.

У Мінінфраструктури повідомили, що невдовзі має запрацювати механізм виплат компенсації за пошкоджене майно. Зокрема, є домовленість зі структурами ООН про залучення 50 млн доларів. Крім того, вже запущено Державний реєстр зруйнованого майна, який має на меті зібрати деталізовану інформацію про пошкоджене житло. Реєстр стане базою для ухвалення рішень щодо компенсацій.

Очільники обласних військових адміністрацій також доповіли про стан будівництва фортифікаційних споруд і розгортання «Пунктів незламності». Прем’єр-міністр закликав голів ОВА підготувати комплексні потреби щодо облаштування таких пунктів системами Starlink.