burger

Мінреінтеграції ініціює проведення аудиту списків цивільних заручників у російському полоні

Опубліковано 17 Лютого 2023 року, о 14:34

Зазначені списки формуються на базі даних державних органів, установ, громадських і міжнародних організацій, які в межах власних повноважень обліковують цивільних українців, що потрапили до рук держави-агресора.

В Україні реєстр цивільних заручників рф веде Національне інформаційне бюро при Мінреінтеграції.

На сьогодні в реєстрі НІБ всього по Україні зафіксовано 963 цивільних заручники. Але очевидно, що таких людей набагато більше – як тих, що потрапили в полон до 24 лютого 2022 року, так і тих, що стали заручниками вже з початком повномасштабного російського вторгнення.

Утримання в неволі цивільних заручників суперечить міжнародному гуманітарному праву. Адже цивільних не можна брати в полон та обмінювати, як це відбувається з військовими. Але окупанти нехтують законами війни та статтями Женевської конвенції.

Україна змушена щоразу вести складні переговори, щоб добитися звільнення своїх цивільних громадян, яке час від часу відбувається паралельно з обміном військовополоненими.

Перемовний процес щодо військовополонених веде Головне управління розвідки Міноборони України. Щодо цивільних – Офіс Уповноваженого з прав людини.

Аудит списків цивільних заручників, який ініціюється Мінреінтеграції, направлений на уточнення кількості й інших даних стосовно українських цивільних у російському полоні.

«Ми розпочинаємо цю перевірку з метою повного, якісного і належного обліку всіх українців, що були незаконно затримані державою-агресором за 9 років війни», – прокоментував керівник Національного інформаційного бюро Олександр Смирнов.