burger

Над алгоритмом повернення державного і приватного майна після деокупації Криму працюватиме спеціально створена робоча група

Опубліковано 17 Лютого 2023 року, о 16:28

Про це Віцепрем’єр-міністр України Ірина Верещук повідомила в ефірі телеканалу «Рада». За її словами, процес повернення деокупованого Криму у політичне, правове, соціально-економічне та культурне поле України відрізнятиметься від того, як це відбувалося на звільнених територіях Харківщини та Херсонщини.

Насамперед це пов’язано з тривалістю періоду окупації. Українські закони не працювали у Криму 9 років. За цей час окупанти встигли націоналізувати частину українського майна. Відомі випадки, коли кримчани, котрі виїхали з півострова після окупації, втратили його за російськими законами. Хтось не зміг прийняти у спадок майно, яке після російської інвентаризації опинилося у майнових реєстрах країни-агресорки.

«Ці та багато інших питань ми обговорюємо у робочій групі, до якої увійшли юристи, представники центральних органів виконавчої влади та громадського сектору. Для їх вирішення маємо дуже потужну підтримку юристів-міжнародників. Насамперед розглядаються дві категорії – державне і приватне майно. Державне буде повернуто у власність держави й органів місцевого самоврядування. А ось питання приватного майна потрібно обговорювати. Адже за 9 років квазісудова влада в Криму ухвалила щодо нього понад 1,2 млн рішень. І з цим теж треба буде щось робити», – резюмувала Ірина Верещук.