burger

Указом Президента введено в дію персональні санкції щодо росіян, причетних до депортації українських дітей

Опубліковано 28 Лютого 2023 року, о 10:51

Президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про застосування санкцій до посадових осіб рф, причетних до викрадення та вивезення українських дітей.

Проєкт цього рішення був розроблений Мінреінтеграції з урахуванням пропозицій, наданих Головним управлінням розвідки Міністерства оборони, Службою зовнішньої розвідки та Міністерством внутрішніх справ України.

Санкції стосуються в першу чергу росіян, які сприяли примусовому переміщенню, викраденню та вивезенню громадян України та їхніх дітей до держави-агресора, а також допомагали передавати українських дітей у сім’ї росіян.

Для незаконного переміщення українців та їхніх дітей був використаний інститут омбудсмена російської федерації. З огляду на це санкції застосовано до низки регіональних представників Уповноважених з прав дитини й Уповноважених з прав людини рф. Саме вони забезпечували депортацію і «влаштування» українських дітей-сиріт у прийомні російські сім’ї.

Загалом рішенням РНБО вводяться санкції щодо 109 фізичних і 7 юридичних осіб строком на 50 років. Спеціальні економічні й інші обмежувальні заходи передбачають, зокрема, блокування активів та порушення перед іноземними державами питання щодо заборони отримання ними віз для виїзду за кордон.

Рішенням РНБО доручено Міністерству закордонних справ України поінформувати компетентні органи ЄС, США й інших держав про застосування санкцій. Також МЗС має порушити перед іноземними державами питання про запровадження ними аналогічних обмежувальних заходів щодо таких осіб.