burger

Ірина Верещук: Маємо сфокусуватися на психосоціальній підтримці наших ВПО

Опубліковано 7 Березня 2023 року, о 17:30

Про це Віцепрем’єр-міністр України Ірина Верещук заявила під час прямого включення на єдиному телемарафоні новин.

Вона уточнила, що психосоціальна підтримка є одним з пріоритетів нової Стратегії ВПО. Йдеться про програму психосоціальної підтримки, яка буде адаптована спеціально для ВПО і яка є частиною Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, що впроваджується за ініціативи Першої леді Олени Зеленської.

За даними проведених досліджень, людина, яка тривалий час перебувала під обстрілами та згодом переїхала на безпечну територію, потребує тривалого часу для адаптації на новому місці. До прикладу, середньостатистичній жінці працездатного віку для виходу зі стресового стану потрібно близько 4 місяців. Лише після закінчення цього терміну вона зможе зосередитись на тому, куди та як рухати далі своє життя.

«Цей стан потрібно перебороти, і ми маємо допомогти в цьому», – сказала Ірина Верещук і додала, що «не меншої психосоціальної підтримки потребує також населення деокупованих територій».

«Необхідно відкривати спеціалізовані центри – хаби, де окрім психологічної допомоги люди зможуть отримати юридичні, адміністративні поради чи навіть поскаржитись. Вони не повинні відчувати себе самотніми. Наша допомога і співучасть стануть запорукою ментального здоров’я внутрішньо переміщених українців», – резюмувала Віцепрем’єрка.