burger

Інтерв’ю з Віцепрем’єркою Іриною Верещук про створення економічної зони, відбудову країни та податкові пільги для інвесторів

Опубліковано 10 Березня 2023 року, о 12:02

2 березня 2023 року Віцепрем’єр-міністр – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук дала інтерв’ю японській газеті «Sankei Shimbun».

Частина 1

Віцепрем`єрка розповіла, що наразі Уряд України розробляє законопроект щодо створення «спеціальної економічної зони» для відновлення території, зруйнованої внаслідок російської агресії. Зокрема, йдеться про залучення іноземних компаній для відновлення інфраструктури на деокупованих територіях. Окрім пільгового режиму оподаткування, який буде впроваджено на територіях спеціальних економічних зон, передбачається й запровадження системи страхування від військових ризиків.

За словами Ірини Верещук, для відновлення країни необхідно залучити  орієнтовно 1 трильйон доларів. На Конференції країн, що відбулася в Швейцарії в липні минулого року, ця цифра становила 750 млрд дол., але подальші дослідження Уряду України та міжнародних організацій збільшили цю цифру.

Верещук наголосила, що: «Японія помітно відновилася після Другої світової війни і стала технологічною державою. Японія є зразком для багатьох країн, і я хотіла б, щоб вона активно брала участь у відбудові України».

«У міжнародному співтоваристві триває дискусія з питання створення «Фонду відновлення України», і я сподіваюся, що Японія буде одним із лідерів у цьому фонді».

«Немає сумніву, що Україна переможе в цій загарбницькій війні, ми переможемо разом з Японією, США та іншими країнами світу, які поважають демократію та справедливість».

При цьому Віцепрем`єрка зауважила: «Нам важливо не лише відвойовувати українські землі, а й паралельно починати відновлювати інфраструктуру і нормальне життя на цих територіях. І я б хотіла, щоб це відновлення відбулося найближчим часом».

Офіс Президента України Володимира Зеленського прискорює інституційні заходи, щоб міжнародні кошти могли використовуватися ефективно та прозоро. У межах цього йдеться про створення «спеціальної ​​економічної зони» на сході та півдні країни з урахуванням вже деокупованих територій.

На «спеціальній економічній зоні» Уряд працюватиме над підключенням до громадської інфраструктури, зокрема водопостачання, електроенергії та газу, а також створюватиме умови для залучення іноземних компаній. Оскільки ризик атак з боку росії залишиться високим, українська влада планує посилити механізми захисту інвесторів, включаючи системи страхування та компенсації збитків.

Крім нагальних питань, таких як відновлення інфраструктури, «я б також хотіла розвивати такі перспективні сфери, як інформаційні технології, зелена енергетика, сільське господарство, виробництво медичного обладнання та медикаментів, а також військового спорядження» – наголосила Віцепрем’єр-міністерка.

Вона зазначила, що очікує від Японії співпраці, особливо у сферах розмінування та енергетики.

В цивільних будинках і школах на територіях, після їх звільнення від російських  військових залишається багато мін та вибухово-небезпечних предметів, через це часто травмуються або ж гинуть люди. Очікується, що в міру звільнення окупованих рф територій України потреба в їхньому розмінуванні дедалі збільшуватиметься.

Частина 2

Ірина Верещук також розповіла, що кількість українців, які були змушені покинути свої домівки та шукати прихисток в інших куточках країни через російське вторгнення, становить близько 7 млн. У той же час, країну були змушені залишити  близько 5 млн людей. Ірина Верещук також рішуче засудила дії рф щодо примусового вивезення громадян України з окупованих територій східних та південних областей на територію росії.

Віцепрем’єрка зауважила, що кількість офіційно зареєстрованих внутрішньо переміщених складає приблизно 5 млн осіб. Якщо враховувати тих, хто не пройшов таку процедуру, їх кількість становить близько 7 млн осіб. Ця цифра включає також близько 1,5 млн осіб, які були змушені покинути свої домівки ще у 2014 році через збройну агресію на сході України.

росія  вивозить українців з окупованих територій у свою країну під виглядом «евакуації».

Посадовиця звернула увагу: «росія не дає можливості організувати «гуманітарні коридори» для виїзду на підконтрольні українській владі території, таким чином не залишаючи українцям будь-якого іншого вибору. Те, що робить Росія, – це не що інше, як примусова депортація» – підкреслила Віцепрем`єрка.

росія розселяє депортованих українців по всій своїй території, а міжнародні організації не мають можливості провести розслідування в рф. Тому визначити реальну кількість (депортованих українців в росію) наразі не можливо. У липні минулого року Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що російська сторона затримала та примусово вивезла до рф  від 900 тис. до 1,6 млн громадян України.

Ірина Верещук зазначила, що особливу стурбованість викликає примусове незаконне вивезення українських дітей. За її словами, 16 тис. дітей було викрадено та вивезено на територію росії. Вона також наголосила, що примусове вивезення дітей підпадає під статтю про «геноцид».

«росія без дозволу забирає дітей з українських дитбудинків для подальшого свавільного усиновлення або змінює їм імена. Ми маємо зупинити такі дії росії і закликаю всіх людей, що мають совість, сприяти у протидії таким злочинам», – акцентувала пані Верещук.

На Донбасі та на півдні Кримського півострова є багато російськомовних людей і ці регіони традиційно називають «дружніми до росії». росія намагалася виправдати своє вторгнення тим, що начебто російськомовне населення у східній і південній частинах країни зазнає переслідувань.

З цього приводу пані Верещук говорить: «У західній і східній частинах України, а також у південній і північній частинах є регіональні особливості, але через це у нас ніколи не виникало ані проблем, ані конфліктів. І звичайно, це аж ніяк не є приводом та виправдуванням вторгнення росії на територію незалежної і суверенної держави Україна».

«Так, східна частина кордону легше піддається впливу російської пропаганди і люди там говорять переважно російською, але вони теж є українцями. І те, що росія стверджує, що начебто вони зазнають утисків (за мовною ознакою) це відверта брехня», – пояснила вона.

«Ніколи не дозволяйте росії зневажати міжнародне право та міжнародні договори. Якщо міжнародне співтовариство буде вважатися слабким і нездатним нічого зробити, то всім диктаторам світу буде дозволено робити все що їм заманеться. Міжнародний порядок впаде, а світ перетвориться на хаос», – наголосила Віцепрем’єрка.

Ірина Верещук зазначила, що Україні вкрай необхідно відновити ті кордони, які були визначені на момент здобуття Незалежності у 1991 році. На питання щодо  північних територій Японії, посадовиця зазначила: «Ми підтримуємо  територіальну цілісність і суверенітет Японії. росія є агресором».

Переклад інтерв`ю з сайту Sankei Shimbun.