burger

Віцепрем’єрка Ірина Верещук: «Мій чоловік на фронті: я знаю, як багато боєприпасів нам ще потрібно»

Опубліковано 15 Березня 2023 року, о 16:46

Віцепрем’єр-міністр – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук дала інтерв’ю іспанському виданню EL PAÍS.

В Ірини Верещук, однієї з найпомітніших фігур в Уряді Президента України Володимира Зеленського, кілька разів на очі навертаються сльози. Вона відповідає, пояснює та міркує як Віцепрем’єр-міністр, але не може оминути тему війни у власній родині, адже чоловік і син пані Ірини – військові.

Вона підтримує «важку і необхідну» боротьбу української армії за Бахмут, де, за її словами, росія обстрілює мирних жителів при спробі евакуації. Посадовиця переконана, що Україні не бракує воїнів, а бракує достатньої кількості зброї та боєприпасів, і визнає, що вони готуються відновити українську державу «з нуля» на Кримському півострові, окупованому росією з 2014 року.

Росія «не зможе нас деморалізувати». Так вона реагує на появу нещодавнього жорстокого відео розстрілу українського воїна.

Як очільниця Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, відповідальна – ще до початку широкомасштабного вторгнення – за збереження української присутності на окупованих територіях, вона розповідає про нові виклики. Зокрема, йдеться про «інформаційну діру» у Бахмуті Донецької області.

До початку активних бойових дій там проживало 70 тисяч осіб, з яких 12 тисяч були неповнолітніми. Станом на початок березня у місті залишалося 4 тисячі дорослих і понад 30 дітей, але ці цифри є дуже динамічними й змінюються з кожним днем.

Віцепрем’єрка пояснює, що у максимально прихований спосіб вдалося евакуювати значну кількість людей, однак дехто ще залишився через страх покинути свою домівку і почати життя в іншому місці.

«Ми не повідомляли про це офіційно. Якщо росія дізнається, що ми проводимо евакуацію людей, то закриє всі в’їзди та виїзди. РФ свідомо не надає гуманітарних коридорів для українців, а як тільки ворог бачить евакуаційні машини – починає стріляти».

Незадовго до інтерв’ю українську столицю сколихнули похорони трьох бійців, полеглих на Бахмутському напрямку: батька та сина, які загинули одночасно, і молодого 27-річного командира Дмитра Коцюбайла з позивним «Да Вінчі». Незважаючи на високу ціну людських життів, пані Міністр посилається на заяву Президента Володимира Зеленського щодо продовження протистояння кремлівським військам у Бахмуті, аби не дозволити їм легко просуватися далі.

«Подивіться, як ми тут оплакуємо наших полеглих. Бачите, як нам боляче? Уявіть собі, як боляче президенту і всім тим, хто ухвалює такі складні, але необхідні рішення».

Бахмут – лише одна з десятків гарячих точок. Також є інші райони й міста, які свого часу були звільнені від ворога, але через постійні обстріли та близьке розташування до лінії фронту їх мешканці не можуть там спокійно проживати.

Саме тому, зазначає Ірина Верещук, у таких містах як Куп’янськ (Харківська область), офіційно деокупованому у вересні минулого року, «оголошена обов’язкова евакуація. При цьому держава забезпечує транспорт, харчування і проживання».

Останніми днями влада також ухвалила рішення про примусову евакуацію дітей у супроводі одного з дорослих із територій активних бойових дій.

«Діти не повинні знаходитися у зонах бойових дій, вони мають бути евакуйовані, а держава має піклуватися про них», – каже Ірина Верещук.

Значна частина нашої розмови присвячена військовим потребам.

«Ми цінуємо фінансову підтримку іноземних держав, але нам потрібно більше зброї та боєприпасів», – стверджує вона, розчулившись вперше.

«Мій чоловік на фронті: я знаю, як багато боєприпасів нам ще потрібно», – говорить Віцепрем’єрка.

Посадовиця розповідає, що на фронті не тільки її 46-річний чоловік, полковник. Там також знаходиться її 23-річний син, лейтенант, який рік тому закінчив академію й одразу ж опинився на війні. Його «бойове хрещення» відбулося у Запоріжжі.

«Ми – родина військових, я сама – також військова», – наголошує Ірина Верещук.

Віцепрем’єрка заперечує, що Україні не вистачає військових попри те, що в країні вже понад рік ведуться активні бойові дії та є втрати. Вона відзначає як покоління ветеранів, так і молоде покоління.

«Це абсолютно вмотивовані та підготовлені люди з настроєм боротися. У ворога такої мотивації немає. Вони кидають в окопи усіх підряд», – коментує вона, натякаючи на найманців приватної військової компанії «Вагнера» – невід’ємної опори путінського наступу.

Багато з них – засуджені, яких звільняють з в’язниць і майже без озброєння та підготовки кидають на ворожі позиції.

«Мене хвилює не стільки кількість воїнів, скільки наша потреба у зброї», – наголошує посадовиця.

Пані Міністр не забуває про Крим – український півострів, окупований росією з 2014 року. За цей час рф пустила там «коріння» своєї влади, хоч міжнародна спільнота не визнає окупації.

«У Криму українську державу потрібно перезапускати «з нуля», – визнає Ірина Верещук.

З цієї причини Уряд Президента Володимира Зеленського вже під час війни готує програму підготовки кадрового резерву, аби після звільнення півострова Україна мала готові кадри, які працюватимуть у Криму.

Цей шлях не буде легким і коротким. Так вважають і деякі міжнародні партнери. Зовсім інша справа, коли йдеться про інституційне зближення з Брюсселем, який як ніколи підтримує Київ у прагненні до повернення Криму в Україну, хоч і не миттєво.

Віцепрем’єр-міністр демонструє неприхований оптимізм щодо вступу України до Європейського Союзу, а також до НАТО, оскільки вірить, що Київ виконає поставлені вимоги. Також вона вдячна Іспанії, яка головуватиме в ЄС у другій половині року.

«Іспанія відкрила для українців свої домівки та свої серця», – коментує вона. – Ваші люди знають, що таке боротьба і демократія, і наша перемога буде вашою перемогою».

Пані Міністр не вважає, що спроби росії заручитися підтримкою країн з так званого Глобального Півдня завдають шкоди Україні.

«У світі небагато країн, які підтримують росію», – спокійно каже вона.

Посадовиця посилається на підтримку резолюцій, за які проголосували в ООН. На останньому голосуванні 23 лютого, коли проти пропозиції Києва виступили лише сім країн, у тому числі сама росія, її партнер і сусід Білорусь і Північна Корея.

«Наша політична роль полягає у тому, щоб показати всім країнам – не лише країнам Балтії, Польщі, Румунії чи Чехії, які знаходяться поблизу епіцентру війни, – відсутність справедливості у тому, що країна, яка є членом Ради Безпеки ООН і має ядерну зброю, може напасти на сусідню країну».

В Ірини Верещук змінюється вираз обличчя, коли вона згадує відео розстрілу українського військового, оприлюднене у соцмережах. Віцепрем’єрка на це реагує рішуче: «Якщо ми зможемо покарати їх через суд, ми це зробимо, а якщо ні, то зробимо це силою зброї! Такі відео лише посилюють наше бажання Перемоги. Кремль нічого не розуміє в українцях і вважає, що такими відео деморалізує нас».

Переклад інтерв’ю з EL PAÍS