burger

Психологічне відновлення українців – запорука швидкого відродження країни

Опубліковано 16 Березня 2023 року, о 20:14

Сьогодні в Кабінеті Міністрів відбулося засідання Міжвідомчої координаційної ради з питань охорони психічного здоров’я та надання психологічної допомоги особам, які постраждали внаслідок збройної агресії.

Засідання проходять у межах створення Всеукраїнської програми ментального здоров’я, ініційованої Першою леді Оленою Зеленською.

Захід відбувся під головуванням Віцепрем’єр-міністерки Ірини Верещук та Міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка.

«Люди, які постраждали від війни, особливо внутрішні переселенці, потребують уваги та підтримки від держави. Програми ментального здоров’я допомагають людям відновитися та соціалізуватися. Держава повинна бути завжди поруч зі своїми громадянами. І вони це мають відчувати. Важливо, щоб послуги з психосоціальної підтримки були ефективними, тому маємо оцінювати їх з позиції користувача», – наголосила Ірина Верещук.

Психічний добробут нації впливає безпосередньо на економіку країни. Як довели американські фахівці, один долар, інвестований у ментальне здоров’я, повертається до економіки країни п’ятьма-шістьма доларами.

Наразі Мінреінтеграції підтримує розбудову мережі сервісів, які надаватимуть психосоціальну підтримку внутрішньо переміщеним особам.

За результатами засідання Віцепрем’єрка закликала всі міністерства долучитися до обговорення Плану заходів із реалізації Концепції розвитку охорони психічного здоров’я на період до 2030 року.

Ірина Верещук подякувала Міністру охорони здоров’я Віктору Ляшку, чиє відомство зараз є одним із драйверів великої реновації охорони психічного здоров’я.

У заході взяли участь представники Офісу Президента, Мінреінтеграції, МОЗ, Міністерства розвитку громад територій та інфраструктури, Міністерства фінансів, Мінсоцполітики, Мінветеранів, Міноборони, МВС, Міністерства молоді та спорту, Міністерства культури та інформаційної політики. До засідання долучилися народні депутати, представники обласних військових адміністрацій та громадських організацій. Також у засіданні взяли участь представники офісу Першої леді Олени Зеленської.