burger

Близько 600 тисяч українців повернулися до роботи від початку війни

Опубліковано 20 Березня 2023 року, о 11:15

З березня минулого року близько 600 тисяч українців повернулися до роботи. Станом на кінець 2022 року кількість найманих працівників за даними Реєстру застрахованих осіб становила 8,6 мільйона. Такі дані оприлюднили у Міністерстві економіки України.

Від початку війни змінилися тенденції на ринку праці. Наразі спостерігається найбільший попит на фармацевтів, сімейних лікарів і психологів. Це пояснюється тим, що значна частина медичних спеціалістів зараз надають допомогу бійцям на фронті, тому зростає їх затребуваність у цивільному житті.

Також збільшується попит на психологічну допомогу. Якщо раніше культура звернення до психологів в Україні була нерозвинена, то зараз українці більш охоче йдуть на контакт із фахівцями.

На звільнених територіях є підвищений попит на комунальних працівників, водіїв, енергетиків, будівельників різних кваліфікацій.

Для цього Державна служба зайнятості організовує перекваліфікацію за робітничими професіями. Крім того, службою зайнятості розроблено 17 нових освітніх програм в ІТ-сфері, адже саме цей напрям найбільш популярний серед охочих перекваліфікуватися.

З метою пожвавлення ринку праці діють урядові програми зі стимулювання підприємництва та зайнятості. Зокрема, грантові програми єРобота, за якими держава надає фінансову підтримку у вигляді гранту. Підприємці мають можливість отримати від 50 до 250 тисяч гривень на створення або розвиток власного бізнесу.

Важливо, що кошти надаються за обов’язкової умови створення нових робочих місць.

Працевлаштування внутрішніх переселенців є одним із пріоритетів Мінреінтеграції. Саме працевлаштування є основним інструментом інтеграції ВПО у приймаючих громадах.