burger

Мінреінтеграції працює над поверненням українських громадян на Батьківщину

Опубліковано 20 Березня 2023 року, о 15:00

Рівно 5 місяців тому, 18 жовтня 2022 року, рішенням Уряду було створено Координаційний штаб з питань забезпечення виїзду громадян України з тимчасово окупованих територій через територію третіх країн в Україну. Його очолює Віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук.

Пріоритетним завданням діяльності Коордштабу є забезпечення виїзду українських громадян з ТОТ через інші країни для подальшого повернення на Батьківщину.

З цією метою було розроблено низку нормативно-правових актів. Значна їх частина спрямована на організацію процесу отримання та відновлення документів, що посвідчують особу й підтверджують громадянство України. Адже багато співгромадян, виїхавши з ТОТ, опинилися за кордоном без документів.

Для цього було запроваджено експериментальний проєкт щодо оформлення Державною міграційною службою на території України посвідчення особи на повернення в Україну. Оформлення та передача таких посвідчень для осіб, які примусово були вивезені на територію держави-агресора і втратили свої документи, здійснюється за зверненням їхніх родичів, законних представників або Мінреінтеграції.

Важливою складовою роботи Коордштабу є налагодження дипломатичних зв’язків з країнами, через кордони яких українці намагаються потрапити додому. Це, зокрема, такі держави як Латвія, Литва, Естонія, Польща, Казахстан, Туреччина, Грузія. Дипломатична співпраця спрямована на те, аби полегшити українцям перетин кордону цих країн.

Окрім того, за підтримки Коордштабу вдосконалено надання адміністративних послуг українцям, які знайшли тимчасовий прихисток за кордоном. Так, завдяки відкриттю мобільних пунктів ДП «Документ» у низці європейських держав спрощено процес оформлення й отримання паспортних документів.

Також було розширено надання дипломатичними установами послуг у сфері державної реєстрації актів цивільного стану. Вже найближчим часом дипустанови в країнах, де перебуває найбільша кількість українців, зможуть видавати витяги з ДРАЦС, зокрема свідоцтва про народження дитини.

Всі ці ініціативи вдалося реалізувати завдяки співпраці Мінреінтеграції з Міністерством закордонних справ, МВС, Мін’юстом, ДМС, а також громадськими організаціями.