burger

Переїжджаючи з ТОТ на контрольовану територію, українці мають бути впевнені в підтримці держави

Опубліковано 24 Березня 2023 року, о 9:00

Віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук провела засідання Координаційного штабу з питань забезпечення виїзду громадян України з тимчасово окупованих територій через треті країни на контрольовану територію. Щотижня його учасники вирішують проблемні питання, з якими зіштовхуються наші співвітчизники, що виїхали з ТОТ і тепер прагнуть повернутися на Батьківщину.

На черговому засіданні розглядалися конкретні кейси оформлення посвідчення особи на повернення в Україну. Втім з’ясувалося, що, складнощі виникають не лише з документами. Люди зіштовхуються, зокрема, з фінансовими труднощами. На цю проблематику звернули увагу представники громадських організацій.

Справа в тому, що багато людей, які виїхали з ТОТ, не мають паспорта громадянина України. І поки триває процедура його оформлення, їм потрібно за щось жити. Через відсутність документів вони не можуть навіть відкрити банківський рахунок, тому потребують готівки.

«До того часу, як люди отримають український паспорт, їм необхідна гарантована грошова допомога. Саме в готівковій формі. Маємо залучити міжнародні організації для підтримки наших громадян. Повертаючись в Україну, вони мають бути впевнені, що отримають належний супровід від держави», – резюмувала Ірина Верещук.