burger

Наші діти повинні перебувати під юрисдикцією України   

Опубліковано 28 Березня 2023 року, о 14:33

Під головуванням Віцепрем’єр-міністра Ірини Верещук відбулося засідання Координаційного штабу з питань захисту прав дитини в умовах воєнного стану.

В обговоренні взяла участь Міністр соціальної політики Оксана Жолнович, представники МЗС, Мін’юсту, Національної соціальної сервісної служби України, обласних військових адміністрацій, а також народні депутати та представники громадських організацій.

Нові виклики, пов’язані з війною, спонукають державу більш виважено формувати державну політику у сфері захисту інтересів дітей, переконана Віцепрем’єрка.

Зокрема, учасники засідання розглянули питання захисту прав дітей, які тимчасово перебувають за кордоном у зв’язку зі збройною агресією росії.

Відомо, що в деяких іноземних державах підвищені вимоги до дотримання прав дитини. Через це виникають ситуації вилучення у батьків (інших законних представників) дітей органами іноземних країн.

За результатами наради МЗС доручено звернутися з нотою до іноземних держав, куди евакуйовано українських дітей. У ній зазначити, що в усіх випадках обмеження прав батьків і законних представників українських дітей необхідно передати під юрисдикцію України.

«До наших дітей повинно застосовуватися національне законодавство. Україна має сприяти захисту прав та інтересів своїх маленьких громадян. Органи іноземних держав повинні розуміти, що наші діти перебувають за кордоном тимчасово. Повернення цих дітей на Батьківщину – сьогодні наш пріоритет», – наголосила Ірина Верещук.