burger

Необхідно налагодити процес попереднього відбору ДНК-матеріалу в захисників 

Опубліковано 17 Квітня 2023 року, о 9:30

Під головуванням Віцепрем’єр-міністра Ірини Верещук відбулася нарада з регіональними координаторами Офісу Уповноваженого зі зниклих безвісти.

Під час наради обговорили найактуальніші питання, що стосуються взаємодії координаторів із Нацполіцією, СБУ, військовими частинами й Територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки.

Одне з надважливих питань, яке було розглянуто, – це попередній відбір генетичного ДНК-матеріалу у військових, які йдуть на службу до ЗСУ, і правоохоронців.

Законодавством передбачено обов’язкове відібрання біологічного матеріалу у військовослужбовців, а також членів добровольчих формувань територіальних громад. На виконання відповідного закону вже розроблено порядок відібрання зразків геномної інформації людини. Документ наразі погоджується центральними органами виконавчої влади.

Згідно з цим порядком ДНК людини буде оцифровуватися та зберігатися в особовій справі військового. Нині вже закуплено відповідне обладнання для відбору, оцифровування й зберігання ДНК-зразків.

«Безперечно, під час війни це надважливо. Генетичний матеріал усіх наших захисників повинен зберігатися в єдиній базі генетичних ознак. Саме завдяки наявності генетичних зразків буде спрощено процес ідентифікації. Сподіваюся, що відповідні органи прискорять процес запуску цієї процедури», – наголосила Ірина Верещук.