burger

Ухвалено порядок ведення Єдиного реєстру депортованих осіб, в тому числі дітей

Опубліковано 18 Квітня 2023 року, о 19:51

Сьогодні Уряд ухвалив Постанову «Деякі питання захисту осіб, в тому числі дітей, депортованих або примусово переміщених у зв’язку із збройною агресією Російської Федерації проти України». Проєкт Постанови розроблено командою Мінреінтеграції.

Постановою затверджено Порядок створення, ведення та доступу до відомостей Єдиного реєстру депортованих осіб.

Так, міністерствам, центральним і місцевим органам влади, головам обласних військових адміністрацій доручено щомісяця подавати до Національного інформаційного бюро (НІБ) інформацію про депортованих осіб. Саме цей орган відповідатиме за збір і внесення таких даних до реєстру.

Відповідно до Постанови НІБ також:

– забезпечуватиме обмін інформацією з Міжнародним Комітетом Червоного Хреста, Центральним агентством з розшуку й іншими міжнародними організаціями;

– представлятиме інтереси депортованих дітей, в тому числі дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, з метою захисту їхніх прав та інтересів;

– надаватиме Міністерству закордонних справ (МЗС) усю необхідну інформацію для розшуку та повернення таких осіб.

На МЗС покладено завдання забезпечити широку взаємодію в цих питаннях із міжнародними організаціями.

Своєю чергою органи місцевої влади зобов’язані проводити роз’яснювальну роботу серед місцевого населення про важливість передачі будь-якої відомої інформації про зниклих дорослих і дітей. Це дозволить зібрати якомога більше даних, а відтак – полегшить їх пошуки та повернення.