burger

Спільними зусиллями покращуємо умови для українців у Словаччині 

Опубліковано 19 Квітня 2023 року, о 11:41

Під головуванням Віцепрем’єр-міністра Ірини Верещук відбулася нарада, на якій обговорювалися проблемні питання громадян України, які тимчасово перебувають на території Словацької Республіки. Зокрема, йшлося про забезпечення транспортом українців, що проживають у Гуманітарному центрі м. Габчіково, й іншу різнобічну допомогу. Наразі там проживає майже тисяча наших співгромадян. Понад три сотні з них – діти.

Учасники наради констатували, що більшість порушених раніше проблем успішно вирішуються.

Так, у Гуманітарному центрі м. Габчіково наші співвітчизники отримують необхідну соціально-психологічну підтримку – з ними працюють спеціалісти. А в Дунайській Стреді двічі на тиждень дітей приймає україномовний лікар-педіатр.

Щодня з м. Габчіково до Дунайської Стреди та Братислави в обох напрямках для наших співгромадян курсує спеціальний автобус.

До цих міст українці їздять за покупками, до церкви, на відпочинок та екскурсії. Автобуси комфортні, тож люди задоволені.

Віцепрем’єрка Ірина Верещук подякувала за створені умови представникам Словацької Республіки, які також були присутні на нараді. До слів вдячності приєдналися посадовці українського Посольства у Словаччині та делеговані представники української громади. За даними ООН, у цій країні загалом перебуває понад 100 тисяч українських біженців.

«По кількості людей, які приїхали сюди, рятуючись від війни, Словаччина несе величезне навантаження. Принагідно я хочу подякувати словацькому народу, який попри економічні складнощі все розуміє та допомагає українцям», – резюмувала посадовиця.